<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Russische Kerk tot westerse christenen: gedenk christelijke slachtoffers Sovjet-Unie

KN Redactie 20 augustus 2017
image
De katholieke Sint-Nicolaaskathedraal in Kiev werd in 1938 door de Sovjets gesloten. Nadien was de kerk onder meer een KGB-gebouw. Sinds 1992 worden er niet alleen concerten gehouden, maar ook weer Missen gevierd. (Foto: Flickr.com - CCBY Jennifer Boyer)

De Russische katholieke Kerk vraagt westerse christenen om dit jaar niet alleen bekende dissidenten van het communisme te herdenken, maar ook de duizenden onbekende christenen die in de Sovjet-Unie zijn omgebracht.

Dat meldt The Tablet, dat sprak met de secretaris-generaal van de Russische katholieke bisschoppenconferentie, mgr. Igor Kovalevsky. Het is in oktober honderd jaar geleden dat de Russische Revolutie plaatsvond, die het begin vormde van het decennialange communistische bewind in het land.

‘Getuigenis en martelaarschap’

“Het lijden in Sovjet-gevangenissen en werkkampen blijft een kwestie voor de hele samenleving hier, niet alleen religieuze gemeenschappen”, zei Kovalevsky tegen het Engelse blad. “Maar verhalen van getuigenis en martelaarschap zijn wereldwijd bekend en gerespecteerd.”

Hij wees op de kerken die zijn gebouwd ter gedachtenis van deze mensen. Zij “verdienen het om vergeleken te worden met de martelaren uit de eerste eeuwen van het christendom”.

Ten minste 21 miljoen doden

Ten minste 21 miljoen mensen kwamen na 1917 om het leven door onderdrukking, vervolging en hongersnoden. Die laatste waren voor een belangrijk deel het gevolg van bewust beleid. De katholieke Kerk wil helpen om alle slachtoffers van de Sovjet-Unie te herdenken, zei mgr. Kovalevsky, maar heeft een bijzondere zorg voor de gedachtenis van de christelijke slachtoffers.

Onder hen zijn volgens The Tablet onder meer 106.000 orthodoxe geestelijken, die werden geëxecuteerd tijdens de grote zuiveringen van 1937 en 1938. Van de in de Sovjet-Unie veel kleinere katholieke Kerk van de Latijnse ritus werden volgens het blad in totaal 422 priesters en 962 monniken, zusters en leken vermoord.

‘Verschrikkelijke misdaden’

De Russisch-orthodoxe patriarch van Moskou, Kyrill, sprak eerder dit jaar al van “verschrikkelijke misdaden” die tijdens de Russische revolutie zijn “begaan door de intelligentsia tegen God, het geloof, hun volk en hun land”. Hij riep op om de herdenking van de revolutie vergezeld te doen gaan van “diepe reflectie en oprecht gebed”. (The Tablet)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.