<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Salesianen: nieuwe video pater Tom ‘authentiek’

KN Redactie 28 december 2016
image
Screenshot van de video waarin de ontvoerde pater Tom Uzhunnalil smeekt om hulp (www.youtube.com/Saleh Salem)

[MET VIDEO] Een nieuwe video waarop de ontvoerde Indiase priester Tom Uzhunnalil te zien is, is authentiek. Dat bevestigt de orde van de salesianen.

“De salesianen van Bangalore zien dat het gezicht en de stem zijn van de ontvoerde salesiaan”, zo meldt de persdienst van de orde waartoe pater Tom behoort.

Aanslag Jemen

Pater Tom Uzhunnalil werd in maart dit jaar ontvoerd in Jemen, na een aanslag op het klooster waar hij verbleef. Bij die aanslag kwamen zestien mensen om het leven, onder wie vier zusters van Moeder Teresa.

Hoewel niemand de verantwoordelijkheid voor de aanval heeft opgeëist, wordt vermoed dat er islamistische terroristen achter zitten.

Nieuwe video

Al enige tijd was niets van de priester vernomen en er werd gevreesd voor zijn leven. Op tweede kerstdag verscheen echter een video op internet waarin pater Tom smeekt om hulp. Onduidelijk is nog wanneer de video is opgenomen.

In de vijf minuten durende video is de salesiaan te zien. Hij spreekt langzaam en hapt af en toe naar adem. Vermoedelijk leest hij een boodschap voor die hem door zijn ontvoerders is gedicteerd.

Depressief

Pater Tom vraagt om hulp vanwege zijn verslechterde gezondheidstoestand. “Ik ben erg depressief”, zegt hij in de video.

Ook beklaagt hij zich dat er weinig is ondernomen om hem te bevrijden. “Als ik een Europese priester was geweest, zou ik meer serieus zijn genomen. Ik kom uit India, ik word wellicht niet van grote waarde geacht”, zegt de 59-jarige priester voor de camera.

Paus Franciscus

Hij doet ook een oproep aan paus Franciscus om hem te redden. “Heilige Vader, als vader, zorg alstublieft voor mijn leven.”

De paus deed op 10 april na het angelusgebed een oproep tot de vrijlating van pater Tom: “Ik hernieuw mijn oproep tot vrijlating van alle ontvoerde personen in zones van gewapend conflict. In het bijzonder wil ik de salesiaanse priester Tom Uzhunnalil gedenken, die afgelopen 4 maart in Aden, Jemen, werd ontvoerd.”

Verzoek om gebed

De salesianen zeggen in hun persbericht dat pater Tom “in zijn geïsoleerde positie niet op de hoogte lijkt te zijn van de vele manieren waarop de regering, de hele Kerk en humanitaire organisaties werken aan zijn vrijlating”.

Een van zijn medebroeders vraagt om gebed voor de ontvoerde priester. “Gebed is zeer krachtig. Als pater Tom nog steeds in leven is, is dat te danken aan de gebeden van talloze mensen overal ter wereld”, benadrukte hij. (KN/CC)

Bekijk hier de video waarin pater Tom Uzhunnalil te zien is:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.