fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Chaotische betogingen in Pakistan na vrijspraak Asia Bibi

KN Redactie 2 november 2018
image
Een protest in Lahore, Pakistan, na de vrijspraak van Asia Bibi. (Foto: CNS Photo - Rahat Dar, EPA)

Christelijke scholen zijn gesloten, Missen zijn afgelast en wegen zijn geblokkeerd. Sinds de van godslastering beschuldigde katholiek Asia Bibi is vrijgesproken, zijn in Pakistan chaotische protesten uitgebroken, meldt AsiaNews.

Nadat op 31 oktober bekend werd gemaakt dat de ter dood veroordeelde Asia Bibi is vrijgesproken, organiseerden moslimradicalen protesten in verschillende grote steden in Pakistan. De partij Jamaat-i-Islami heeft moslims opgeroepen om te gaan protesteren. Onder de demonstrerende groepen is ook de extremistengroep Tehreek-e-Labaik, die heeft verklaard de rechters die Asia Bibi hebben vrijgesproken te willen doden.

Driehonderd autobranden

In onder meer de hoofdstad Islamabad en in Lahore hebben demonstranten wegen geblokkeerd. Telefoonlijnen en mobiele netwerken zijn op verschillende plaatsen onbruikbaar. Ook zouden verspreid over de steden zo’n driehonderd auto’s in brand zijn gestoken.

De regeringen van de provincies Sindh en Punjab hebben een samenscholingsverbod afgekondigd. In verschillende steden is de politie ingezet om regeringsgebouwen en kerken te beschermen en de menigten in bedwang te houden.

Missen afgelast

In Lahore zijn alle christelijke scholen voor onbepaalde tijd gesloten omdat zij de veiligheid van leerlingen en leraren niet kunnen waarborgen. De schoolbesturen hebben de ouders opgeroepen hun kinderen thuis te houden.

Verschillende kerken hebben de Allerzielenmis afgelast. In Sargodha gaat hij wel door, maar in beperkte vorm. “Eigenlijk zouden we de Allerzielenmis op het kerkhof houden, maar in plaats daarvan houden we hem in de kerk”, zegt pastoor Nasir William tegen AsiaNews.

“Het leven is nu verschrikkelijk voor de gewone mensen in Islamabad”, zegt hij over de situatie sinds Bibi’s vrijspraak. “Alle belangrijke kruispunten worden door woedende demonstranten bezet. Het is gevaarlijk hier sinds de vrijdagpreken in de moskeeën. Mobiele netwerken liggen plat; families raken zo in de problemen.”

Nepnieuws

Dominee Amjat Niamat van het Pakistan Christian Action Committee heeft christenen gewaarschuwd voor nepnieuws dat op sociale media de ronde doet: “Sommige mensen delen een valse noodlijn die zogenaamd door het Hooggerechtshof is opgezet. Anderen zeggen dat er een speciale wet is doorgevoerd die tegen aanvallen op christelijke plaatsen beschermd. Zorg dat je zeker bent voor je iets deelt.”

“Christenen moeten waakzaam zijn”, vervolgt Niamat. “Geef verdachte personen aan bij de politie. Moge God zijn mensen beschermen tegen kogels en stokken en een einde maken aan de angstsfeer.”