<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Vaticaanse EU-nuntius: ‘Kerk moet extremisme helpen bestrijden’

KNA 7 september 2023
image
De Vaticaanse nuntius bij de EU zei maandag in een toespraak in Berlijn dat de Kerk verantwoordelijkheid heeft om extremisme, populisme en alle vormen van vreemdelingenhaat tegen te gaan. Foto: Wikimedia Commons - Christophe Licoppe, Europese Unie, EC Audiovisual Service

De Kerk heeft een rol te spelen in de strijd tegen groeiend extremisme in Europa, aldus aartsbisschop Noël Treanor, ambassadeur van het Vaticaan bij de EU. Zijn Duitse collega Georg Bätzing vindt dat “in deze tijden van crisis de noodzaak om Christus’ boodschap te verkondigen opnieuw duidelijk wordt”.

Tijdens een toespraak in Berlijn zei hij maandag dat de kerk de verantwoordelijkheid heeft om extremisme, populisme en alle vormen van vreemdelingenhaat tegen te gaan.

Treanor zei dat populistische bewegingen “die protest tot het middelpunt van hun politieke boodschap maken” en geen interesse hebben in het algemeen welzijn, momenteel in veel landen vruchtbare grond vinden.

https://www.kn.nl/abonnementen/

De Vaticaanse diplomaat, die in Brussel is gevestigd, maakte zijn opmerkingen in een toespraak op de jaarlijkse herfstreceptie van de Duitse Kerk. Deze vond plaats in de Duitse hoofdstad Berlijn in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Kerk, de politiek, de samenleving en het bedrijfsleven, waaronder ook kanselier Olaf Scholz van de centrumlinkse Sociaal-Democraten.

De kunst van het compromis

De uit Ierland afkomstige Treanor, die zijn toespraak in het Duits gaf, noemde desinformatie een bijzondere uitdaging, omdat dat leidt tot een verlies van vertrouwen in de democratie. De politiek leeft van levendige debatten en verschillende standpunten, vindt hij. De fundamenten ervan worden uitgehold “als we het niet langer eens kunnen worden over de feiten waarop onze vertegenwoordigers hun beslissingen moeten baseren”.

Iedereen heeft de verantwoordelijkheid om de democratie te beschermen. De “kunst van het compromis” is daarbij een essentieel onderdeel.

Eerlijke kijk

De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, bisschop Georg Bätzing, zei in zijn toespraak dat de Kerk zal blijven bijdragen aan het bijeenhouden van de samenleving. Dat doet het met “zijn aansporingen, herinneringen en praktische ideeën over naastenliefde”, aldus de bisschop van Limburg.

https://www.kn.nl/donaties/

Bätzing wil een “realistische en vooral eerlijke kijk” op de Kerk. Die verkeert in een staat van onrust, ziet hij: de daling van het kerklidmaatschap is enorm versneld en het geloof in God dreigt te verdampen. Maar de uittocht van veel leden hoeft niet “te leiden tot de sombere finale van het christelijke leven in Duitsland”.

Een vrije samenleving vereist dat de Kerk nieuwe manieren vindt om mensen te helpen. “In deze tijd van crisis wordt de noodzaak om de boodschap van Jezus Christus als redder van de wereld te verkondigen opnieuw duidelijk”, zei Bätzing.

 

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.