fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Sant’Egidio wil ‘humanitaire brug’ tussen Europa en Libië

KN Redactie 20 juni 2019
image
Archiefbeeld: een vluchtelingenboot niet ver van de Libische kust. Foto: CNS Photo - Yannis Behrakis, Reuters

De Sant’Egidio-gemeenschap heeft vandaag, op Wereldvluchtelingendag, opgeroepen tot het slaan van een humanitaire brug tussen Europa en vluchtelingen in Libië.

Het doel is om 50.000 kwetsbare vluchtelingen uit de Libische vluchtelingenkampen op een legale manier over te brengen naar alle EU-landen die willen meedoen. Het project zou in twee jaar moeten worden gerealiseerd.

Eerdere humanitaire brug

De Italiaanse premier Giuseppe Conte zou volgens Sant’Egidio al interesse getoond hebben in het voorstel. Eerder haalde de katholieke gemeenschap met een humanitaire brug al 2500 vluchtelingen naar Europa. Zij werden opgevangen in Italië, Frankrijk en België.

Oecumenisch gebed voor vluchtelingen

In de Antwerpse Sint-Carolus Borromeüskerk houdt Sant’Egidio vandaag een oecumenisch en meertalig gebed met en voor vluchtelingen. Er wordt in het bijzonder gebeden voor vluchtelingen die omkwamen op weg naar een beter leven.

Volgens Sant’Egidio kwamen de afgelopen drie decennia minstens 38.000 mannen, vrouwen en kinderen om tijdens hun ‘tocht van de hoop’ richting Europa.

Wereldwijd 70 miljoen vluchtelingen

Wereldvluchtelingendag, 20 juni, is een initiatief van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Tijdens de dag wordt aandacht gevraagd voor het lot van vluchtelingen wereldwijd.

Volgens een onlangs gepubliceerd rapport van de UNHCR zijn er op dit moment wereldwijd 70 miljoen mensen op de vlucht. Meer dan de helft van hen zijn kinderen.