fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

SGP en CU tegen kweken embryo’s voor onderzoek

KN Redactie 28 mei 2016
image

SGP en ChristenUnie zijn tegen het kabinetsvoornemen om het kweken van embryo’s voor onderzoeksdoeleinden onder voorwaarden toe te staan.

“Embryo’s zijn mensen. Die ‘kweek’ je niet, en al helemaal niet om er experimenten mee uit te voeren. Om die reden zegt de SGP hartgrondig nee tegen het kabinetsbesluit om het verbod op het kweken van embryo’s om te zetten in een ‘nee, tenzij’”, stelt SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij op de website van zijn partij.

‘Grondige ethische bezinning’

Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zei vrijdag dat voor haar partij “ook het prille leven bescherming” verdient.

CU-fractievoorzitter Gert-Jan Segers zei tegen de NOS: “Dit weegt voor ons heel zwaar. Het gaat voor ons verder dan een technische kwestie.” Hij riep op tot een “grondige ethische bezinning”.

‘Knutselen’

Van der Staaij: “Een mensenleven begint bij de conceptie. Vanaf dat moment groeit een uniek mens, onvergelijkbaar met alle andere. Dat is geen ‘materiaal’ wat je ‘aanmaakt’ om ermee te knutselen, hoe goed de achterliggende intenties van wetenschappers en anderen ook kunnen zijn.”

‘Specialiseren in alternatieven’

Volgens de SGP-voornam is het beter om de huidige “duidelijke principiële grens” die ligt bij “het ‘kweken van mensen’” te handhaven.

“Ik zou zeggen: hou dat zo, zet de deur naar het kweken van menselijk leven voor onderzoeksdoelen niet op een kier. Je weet niet waar dit eindigt. Laat Nederland zich specialiseren in alternatieven, zoals het gebruik van stamcellen van volwassenen.”

Meerderheid voor voornemen

Het CDA wil volgens de NOS het kabinetsvoornemen eerst bestuderen.

In de Tweede Kamer tekent zich volgens de omroep hoe dan ook een meerderheid af die voor is: in ieder geval VVD, PvdA en D66 zijn blij met het voornemen.