<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

SGP: ‘Gemeente Eindhoven gaat fundamentele grens over van scheiding Kerk en staat’

KN Redactie 2 december 2016
image
De monumentale Eindhovense Catharinakerk. (Foto: Flickr.com - CCBY Peter Beekmans)

In de kwestie rond de Eindhovense Catharinakerk gaat de gemeente “de fundamentele grens over van de scheiding van Kerk en staat”. Dat stelt SGP-Kamerlid Roelof Bisschop, die er vragen over stelde aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Onderwijs.

De gemeente Eindhoven is eigenaar van de monumentale Catharinakerk. Ze maakte eerder deze maand echter bekend de benodigde restauratie van het orgel alleen te willen bekostigen indien er een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten.

Gemeente ‘verkeerd bezig’

Die zou de “gebruiksmogelijkheden” moeten uitbreiden en een “aanpassing aan de huidige tijd” zijn “waarin scheiding tussen kerk en staat wordt gerealiseerd, en hiermee de kerk voor iedereen toelaatbaar wordt (inclusief bijvoorbeeld homo’s)”, zo schreef het college van Burgemeester en Wethouders begin november aan de Eindhovense gemeenteraad.

Wat Bisschop betreft, is de gemeente met die eis “verkeerd bezig. Dan ga je de fundamentele grens over van de scheiding van Kerk en staat”, stelt hij in een reactie aan Katholiek Nieuwsblad.

‘Vrijheid van geweten en godsdienst’

“Dat dit behoorlijk kras is, blijkt ook uit de bruikleenovereenkomst die is getekend door de kerk en door de gemeente. Daar staat expliciet in dat het kerkbestuur de eindverantwoordelijkheid heeft voor wat er in het kerkgebouw gebeurt. Daar is geen woord Frans bij”, aldus Bisschop. De huidige overeenkomst “is duidelijk. Je kunt gedurende de duur van het contract als gemeente niet ineens eenzijdig aan de voorwaarden gaan sleutelen”.

Voor het Kamerlid staat in de kwestie “de vrijheid van kerken om zélf te mogen bepalen hoe men denkt en daarnaar handelt” centraal. “Daar moet de staat van afblijven. Uiteindelijk gaat het dus om de vrijheid van geweten en godsdienst.”

‘Seculiere ‘godsdienst”

Het laat volgens Bisschop zien dat “die vrijheid bij sommige seculiere partijen niet in goede handen is. Ze hakken alles weg wat in het publieke domein herinnert aan het christelijk geloof” en willen dat christenen in het publieke domein zich “aanpassen aan de door hen beleden seculiere ‘godsdienst’. Het moge helder zijn dat de SGP zich daar vol overtuiging tegen verzet en zal blijven verzetten”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.