fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

SGP: internationale druk om euthanasie te bestrijden

KN Redactie 24 april 2017
image

De SGP gaat met een nieuw initiatief de strijd aan met de Nederlandse euthanasiepraktijk. Door de inzet van internationale druk hoopt de christelijke partij euthanasie in Nederland een halt toe te roepen.

Een van de opties die op tafel liggen is het ontwikkelen van een korte documentaire om te tonen hoe ver de praktijk in Nederland is. De SGP hoopt hiermee meer bekendheid in het buitenland te krijgen voor de “ernstige situatie in Nederland”.

Gewenning

De plannen werden zaterdag tijdens de jaarlijkse partijdag door fractievoorzitter Kees van der Staaij aangekondigd. Volgens Van der Staaij is Nederland gewend geraakt aan het “oprekken van ethische grenzen rond de dood” en “zijn de feiten op zich al genoeg om de buitenwereld te schokken”.

De partij betreurt dat in Nederland de dood steeds meer als “oplossing” wordt aangeboden. Ook baart de mogelijke komst van de ‘wet hulp bij zelfdoding’ de SGP zorgen. Hiermee kunnen ook gezonde mensen die hun leven als voltooid beschouwen een beroep doen op euthanasie.

Protest artsen

De euthanasiepraktijk in Nederland was de laatste maanden onderwerp van discussie. In februari spraken 220 artsen zich middels de actie ‘niet stiekem bij dementie’ uit tegen euthanasie bij dementerende ouderen. Zij wilden met de actie “een dam opwerpen tegen euthanasie bij patiënten die hun wilsverklaring niet meer kunnen bevestigen” en luidden de noodklok over een “fundamentele grensoverschrijding”.

De SGP stelt dat ernstige bezwaren zoals de genoemde actie nauwelijks tot de politiek lijken door te dringen. Vooral druk van buitenlandse overheden, de medische wereld en NGO’s zouden volgens de partij helpen om Nederland tot inkeer te brengen.

Bekendheid in het buitenland

“Als je daarover vertelt in het buitenland, reageren mensen vaak ongelovig en geschokt”, aldus Van der Staaij. “Wij willen dat er veel meer bekendheid komt in het buitenland voor de ernstige situatie in Nederland.”

Naast de ontwikkeling van de documentaire wil de SGP door middel van opiniestukken in buitenlandse kranten aandacht vragen voor de liberale euthanasiepraktijk in Nederland.

De partij zal de ideeën de komende tijd verder uitwerken en zoekt sponsors uit het bedrijfsleven om het project te financieren. (KN)