<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Midden-Oosten

‘Situatie christenen Midden-Oosten complete tragedie’

KN Redactie 20 december 2016
image
Een Iraakse christin huilt bij het zien van de verwoestingen die IS in een kerk in Keramlis heeft aangericht (Foto: AP)

“De situatie van christenen in Syrië, Irak en Egypte is een complete tragedie”. Dit zegt de apostolisch administrator van het Latijnse Patriarchaat in Jeruzalem, Pierbattista Pizzaballa.

De bisschop sprak tijdens een persconferentie ter gelegenheid van Kerstmis over de situatie van christenen in het Midden-Oosten.

Vicieuze cirkel

“De vicieuze cirkel van geweld lijkt zonder hoop en einde”, zei Pizzaballa, die door paus Franciscus in juni werd aangesteld als apostolisch administrator tot de benoeming van een nieuwe Patriarch.

“De complete regio beleeft deze tragedie al jarenlang. Een tragedie die bestaat uit oorlogen die gevoed worden door wapenhandel, belangen van machthebbers en een onverzoenlijk fundamentalisme”.

Oplossingen

Pizzaballa sprak ook over mogelijke oplossingen voor het conflict. “Om tot vrede te komen zijn politieke onderhandelingen en oplossingen nodig”, legde de bisschop uit.

“Met een leger kan men een oorlog winnen, maar om te herbouwen is politiek nodig. Deze politiek is nergens te bekennen. Er staan vele belangen op het spel, maar uiteindelijk betalen de armen en de zwakken er de prijs voor. Zij hebben hier al meer dan genoeg voor betaald”, stelde Pizzaballa.

Eigen verantwoordelijkheid

De bisschop richtte zich ook tot de christenen van het Midden-Oosten. “Ook wij hebben onze verantwoordelijkheid in deze tragedie. Wij kunnen ons niet alleen beperken tot het spreken over dialoog, gerechtigheid en vrede. Woorden zijn niet voldoende.”

“Wij moeten de armoede en onrechtvaardigheid bestrijden en een constant getuigenis geven van barmhartigheid, om de wereld de liefde en tederheid van onze God te tonen”.

Pizzaballa was voor zijn aanstelling als apostolisch administrator tussen 2004 en 2016 custos van het Heilig Land. (KN/La Stampa)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.