<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Situatie in Aleppo is ‘kritiek’

KN Redactie 30 november 2016
image
Inwoners van Oost-Aleppo proberen de stad te ontvluchten via Koerdisch gebied. (Foto: AP)

De situatie voor de inwoners van de Syrische stad Aleppo is “kritiek” nu het Syrische regeringsleger zijn offensief in het oostelijk deel heeft geïntensiveerd.

“Meer en meer bommen vallen op de stad”, aldus de 44-jarige franciscaan. “Wij leven van dag tot dag, en tellen de huizen, scholen en ziekenhuizen die zijn geraakt, de doden en de gewonden.”
De achtergebleven burgerbevolking is “uitgeput” nu de gevechten zijn verhevigd.

Hele stad beschoten

Hoewel het offensief zich concentreert op het oostelijk deel van Aleppo, waar rebellen zich verschansen, is ook het westelijk deel aanhoudend doelwit van beschietingen door de opstandelingen. “Een basisschool in het westelijk deel is net geëvacueerd. Afgelopen nacht trof een raket een andere school. Het gebouw was leeg en er vielen gelukkig geen slachtoffers.”

Niemand meer op straat

Ook in West-Aleppo, in handen van het leger, waagt nauwelijks iemand zich over straat. Er waagden zich zondag zelfs minder gelovigen naar de kerk dan normaal.

Gebed om vrede

De stad is “machteloos en angstig”, aldus de priester. “Wij wachten af wat de komende dagen zullen brengen. Gezinnen in oost en west zijn uitgeput en willen alleen maar vrede nu het leven steeds moelijker wordt. We hebben besloten deze advent nog harder te bidden voor vrede.”

Grootste nederlaag rebellen

Dat het regeringsleger een wig heeft gedreven tussen de rebellen en dat Koerdische milities een ander deel hebben veroverd is een zware nederlaag voor de rebellen. “De grootste sinds het begin van de oorlog”, aldus het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten in Londen. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.