fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Soedanese bisschop: ‘Toekomst van ons land is onzeker’

KN Redactie 16 augustus 2019
image
Een Soedanese demonstrant maakt een overwinningsgebaar tijdens een protest op 27 juli in de hoofdstad Karthoem. Foto: CNS Photo/Mohamed Nureldin Abdallah, Reuters

De Soedanese bisschop Yunan Andali zegt dat zijn land te breekbaar is geworden, na maanden van protesten waarmee demonstranten een civiele regering probeerden af te dwingen.

Volgens de bisschop van El Obeid zijn de meeste Soedanezen erg in de war door alle ontwikkelingen. Er zijn duidelijke signalen dat de Militaire Overgangsraad nog niet klaar is voor een civiel parlement.

Andali vreest dat de raad zich in allerlei bochten wringt om de autoritaire regering van de verdreven president Omar al-Bashir voort te kunnen zetten. “De situatie is erg fragiel, de toekomst onzeker. Dit is een land van coups en alles is hier mogelijk”, aldus bisschop Andali.

Vrijheid voor verandering

Op 4 augustus bereikten de protestbeweging ‘Freedom for Change’ en de Overgangsraad een overeenkomst over het vormen van een overgangsregering. Deze overeenkomst zal zaterdag formeel getekend worden. Hiermee zal de Raad zijn rol in het vormen van een burgerregering neerleggen, de immuniteit van militaire leiders beëindigd worden, en komt de gewelddadige Janjaweed-militie onder het bevel van de strijdkrachten te staan.

Zes burgers en vijf militairen zullen volgens de overeenkomst de Soedanese regering leiden, maar bisschop Andali zegt dat de huidige politieke en grondwettelijke regelingen de belangrijkste oorzaken van het oproer nog niet benoemd hebben.

“De economische uitdagingen blijven hetzelfde en de dagelijkse standaard van leven is ondraaglijk voor het volk”, zegt Andali. “In het document wordt geen vredesverklaring afgelegd. Die is alleen later benoemd, toen protesterende jongeren hierop wezen.”

Aan de macht

Volgens de bisschop is tijdens de dertigjarige regering van al-Bashir een aantal ambtenaren, legerofficieren en gewapende moslims aan de macht gekomen die nu de lakens uitdelen.

“Er is geen ruimte over om tegemoet te komen aan, of zich te richten op christelijke zaken of zaken betreffende minderheden. De internationale gemeenschap kan alleen helpen, als het weet wat aan de wortels ligt van het probleem.”