<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Belgische synodedelegatie: Kerk moet ‘tekenen van de tijd’ leren verstaan

Selinde van Dijk-Kroesbergen 30 oktober 2023
image
Geert De Cubber, kardinaal Jozef De Kesel en hulpbisschop Koen Vanhoutte (vlnr) schoven onlangs aan bij een podcast om over hun ervaringen op de synode over synodaliteit te vertellen. Foto: Kerknet - Leo De Bock

De Belgische deelnemers van de zojuist afgelopen synode zijn het erover eens: “Er is iets aan het veranderen.” In een podcast maken ze de balans op van een maand praten – en vooral luisteren.

Kardinaal Jozef De Kesel, hulpbisschop Koen Vanhoutte en diaken Geert De Cubber gaven hun kijk op de synode vlak voordat die zaterdag officieel werd afgesloten. Net als de Nederlandse afgevaardigde hulpbisschop Ted Hoogenboom ervoeren ook zij dat klerikalisme een belangrijk thema was.

Een sterk moment

“Er is iets aan het veranderen qua stijl van omgang met elkaar, cultuur en besluitvorming”, zegt De Kesel. “Maar wat het ons zal brengen, weet ik nu nog niet.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De deelnemers vinden het een grote winst dat het lukte om naar elkaar te luisteren. In een wereld met steeds meer geweld en oorlog is de manier waarop er op de synode naar elkaar geluisterd werd “een teken van hoop”, aldus de kardinaal.

Bisschop Vanhoutte noemde de synode “een sterk moment”. Hij waardeerde de openheid voor bezinning en zelfkritiek.

Alles kwam aan bod

Tal van onderwerpen passeerden de revue tijdens de synode. De Kesel: “Wat mij heel positief verraste en bijblijft is de openhartigheid van de gesprekken. Ik heb nooit de indruk gehad dat iets verzwegen moest worden, niet aan bod mocht komen of verbloemd moest worden.”

De drie deelnemers benadrukken dat al die onderwerpen uiteindelijk bedoeld zijn om tot een synodalere Kerk te komen. De synode gaat volgens hen zeker niet over een grote hervorming van de Kerk. Die gaat juist over synodaliteit: het samen op weg gaan.

Heer en meester

De aloude cultuur van ‘heer en meester’ is hierbij een van de grote uitdagingen voor de Kerk. Klerikalisme is nog altijd veelvoorkomend. Maar de houding dat iemand zich vanwege een bepaalde functie ‘hoger’ waant dan de ander is gevaarlijk. “Misbruik in de Kerk komt hieruit voort”.

“Ik heb nooit de indruk gehad dat iets verzwegen moest worden, niet aan bod mocht komen of verbloemd moest worden.”
- Kardinaal Jozef De Kesel

Maar het gaat ook over de houding tegenover de wereld. De indruk dat de Kerk het beter weet en dat de wereld maar naar de Kerk moet luisteren, brengt eerder afstand dan verbinding. Om met paus Johannes Paulus II te spreken, vindt het drietal dat de Kerk “de tekenen van de tijd” moet leren te verstaan.

Verder gaan

Er is iets aan het veranderen, maar de eerste stappen werden al bij het Tweede Vaticaans Concilie gezet. “We zijn het Tweede Vaticaans Concilie niet vergeten, we gaan verder”, aldus De Kesel.

Voor de volgende synode in 2024 verwachten de afgevaardigden dat het aantal onderwerpen wat afgebakend zal worden. In België zijn ze van plan om al een of twee synodale projecten te starten, waar ze hun eerste ervaringen volgend jaar over kunnen delen. Wat die projecten zullen zijn, weten ze nog niet.

Luister hier naar de podcast:

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.