<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Synode

Voorbereidingen van de laatste fase in het synodale proces zijn van start

Selinde van Dijk-Kroesbergen 13 april 2023
image
Enkele commissieleden die het werkdocument voor de bisschoppensynode schrijven in gesprek met paus Franciscus. Van 12 tot 19 april is een commissie achter gesloten deuren bijeen om aan het werkdocument voor de bisschoppensynode in oktober te schrijven. Foto: CNS - Vatican Media

Een commissie van 22 mensen is woensdag begonnen met het schrijfproces voor het werkdocument van de synode over synodaliteit. Het document zal de blauwdruk zijn voor discussies tijdens de bijeenkomst van de bisschoppen in oktober.

Met het schrijven van het werkdocument wordt in principe de aftrap gegeven van de wereldwijde fase van het synodale proces dat paus Franciscus in 2021 ingang zette. Het proces begon met een diocesane fase en aansluitend een continentale fase, die op 31 maart eindigde. Het hele proces zal moeten uitmonden in een slotdocument van de bisschoppensynode in 2024.

Bezinning op gang brengen

Persbureau CNA meldt dat het algemeen secretariaat van de bisschoppensynode gisteren liet weten dat een groep deskundigen uit vijf continenten van 12 tot 19 april in het Vaticaan bijeen is. Ze hebben “als doel de bezinning op gang te brengen die in een later stadium zal leiden tot het opstellen van het werkdocument voor de eerste zitting van de synode.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het werkdocument kadert de discussies binnen de bisschoppensynode. Tijdens een synode maken bisschoppen opmerkingen en observaties op het werkdocument. Ze komen dan in kleine discussiegroepen bijeen om wijzigingen in de tekst voor te stellen of om nieuwe teksten en aanvullende aandachtspunten voor te stellen.

De commissie zal achter gesloten deuren de continentale fase van de synode over synodaliteit als geheel bespreken. Ook zal het de zeven definitieve documenten van de verschillende continenten analyseren. Deze analyse zal volgens het persbericht “spanningen en prioriteiten benadrukken die tijdens de vergadering van oktober grondig zullen worden bestudeerd”.

Deelnemers

Het Vaticaan heeft de namen bekendgemaakt van de 22 mensen die zullen bijdragen aan de eerste fase van het schrijfproces van dit document. Slechts vier van de deelnemers op de lijst zijn dezelfde ‘experts’ die hielpen bij het schrijven van het werkdocument om de continentale fase van de synode afgelopen herfst te begeleiden.

https://www.kn.nl/donaties/

Ongeveer een kwart van de deelnemers aan het schrijfproces is vrouw. Onder hen is de Nederlandse professor in het canoniek recht Myriam Wijlens.

Verder werken ook leken mee aan het synodedocument. Zo zitten de Italiaan Paolo Foglizzo, redacteur van het jezuïetenmaandblad Aggiornamenti Sociali en Thierry Bonaventura, de communicatiemanager van het algemeen secretariaat van de bisschoppensynode in de commissie.

De Luxemburgse kardinaal Jean-Claude Hollerich, de rapporteur van de synode over synodaliteit, neemt ook deel aan de vergaderingen van de groep, samen met synodesecretaris-generaal kardinaal Mario Grech.

Werkdocument

Na deze week waarin de commissie de aftrap doet van het opstellen van het werkdocument zal het Vaticaan op 20 april een persconferentie houden.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Zodra het werkdocument is gepubliceerd, hebben de bisschoppen nog enkele maanden de tijd om het document te herzien. Bij eerdere bisschoppensynoden werden de werkdocumenten in juni gepubliceerd.

Slotdocument

De synode over synodaliteit van de katholieke Kerk ging in oktober 2021 van start. Bisschoppen zullen ter voorbereiding op het slotdocument in oktober 2023 en oktober 2024 bijeenkomen. De vergadering in de herfst van dit jaar zal van 4 tot 29 oktober in het Vaticaan plaatsvinden.

In het slotdocument komen adviezen te staan die aan de paus gericht zijn. Uiteindelijk heeft de paus het laatste woord.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.