<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Syrisch-katholieke bisschop: verklaring VS over ‘genocide op christenen’ is ‘eigenbelang’

KN Redactie 20 maart 2016
image
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry met de Saoedische koning Salman. (Foto: AP)

De verklaring van de Verenigde Staten dat terreurgroep Islamitische Staat (IS) onder meer “genocide op christenen” heeft gepleegd, is “eigenbelang”, zegt de Syrisch-katholieke aartsbisschop Jacques Behnan Hindo.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei donderdag dat terreurgroep IS genocide heeft gepleegd op Yezidi’s, christenen en sjiitische moslims in Irak en Syrië.

Ideologie en acties

De minderheden in het door IS gecontroleerde gebied zijn volgens Kerry ook het slachtoffer van etnische zuivering en andere misdaden tegen de menselijkheid.

Volgens Kerry verklaart IS zelf genocidaal te zijn en ligt volkerenmoord besloten in hun ideologie en acties. “In wat ze zeggen, geloven, en doen”, aldus Kerry.

Geen extra maatregelen

Volgens minister Kerry zal Amerika er alles aan doen om IS ter verantwoording te roepen, maar betekent de erkenning van genocide niet dat de VS nu extra maatregelen neemt.

‘Eigenbelang’

Mgr. Hindo, aartsbisschop van het aartsbisdom Hassaké-Nisibi in Noordoost-Syrië, noemt deze erkenning van de Amerikaanse regering “een instrumentele geopolitieke operatie”, die gebruik maakt “van de term genocide voor hun eigenbelang”.

‘Jihadistische monster’

Volgens de aartsbisschop, wiens aartsbisdom gelegen is in een van de meest onrustige gebieden in Syrië, “censureert” de verklaring van Kerry “alle medeplichtigheid en historische en politieke processen die hebben geleid tot het ontstaan van het jihadistische monster, sinds de oorlog in Afghanistan tegen de sovjets door het ondersteunen van gewapende islamitische groeperingen”.

‘Uitwissen’

“Men wil al de vreemde factoren die hebben geleid tot de plotselinge en abnormale opkomst van Daesh uitwissen”, aldus mgr. Hindo.

Ook is er volgens de aartsbisschop “tot slechts voor kort” onder druk van Turkije en Saoedi-Arabië – “Amerikaans geallieerde landen” – geprobeerd “jihadisten van Jabhat al-Nusra” afstand te laten nemen van het “al-Qaeda netwerk” om ze zodoende te kunnen benoemen als en “zelfs wellicht hulp te geven vanuit het Westen als gematigde opstandelingen”.

‘Russische interventie’

Volgens mgr. Hindo is de genocide verklaring van Kerry een poging van de VS het aanzien onder de bevolkingen in het Midden-Oosten te herstellen onder druk van het toegenomen prestige dat de Russen door hun ingrijpen in het conflict onder de bevolkingen hebben verworven.

“De Russische interventie in Syrië heeft de autoriteit van Moskou onder grote delen van de bevolkingen van het Midden-Oosten doen toenemen. Machtige kringen in de VS vrezen dat, daarom spelen ze nu de kaart van het beschermen van christenen. Het lijkt erop dat we terug zijn in de negentiende eeuw toen de bescherming van christenen in het Midden-Oosten ook een instrument was van geoplitieke activiteiten voor een toenemende invloed in de regio”, aldus de aartsbisschop.

Misleidend

Verder zegt mgr. Hindo, in het interview met de Vaticaanse missiepersdienst Fides, dat het misleidend is alleen christenen als primaire slachtoffers van het geweld van IS te presenteren.

“Die dwazen (IS – red.)”, aldus mgr. Hindo, “doden sjiieten, alavieten alsook soennieten die zich niet aan hen onderwerpen. Christenen vertegenwoordigen een minimaal gedeelte van de tweehonderdduizend doden in het Syrische conflict. En ik herhaal, in sommige gevallen is het christenen toegestaan om te vluchten of om de vergoeding voor onderwerping te betalen, terwijl voor niet-christenen er alleen de dood is.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.