fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Trevifontein kleurt rood voor christelijke martelaren

KN Redactie 30 april 2016
image
De Trevi-fontein kleurde rood om de aandacht te vestigen op de duizenden christenen die omwille van hun geloof zijn gedood. (Foto: AP)

De beroemde Romeinse Trevifontein kleurde vrijdagavond rood. De Italiaanse tak van hulporganisatie Kerk in Nood wilde met die actie de duizenden hedendaagse christenen gedenken die omwille van hun geloof zijn gedood.

Op de façade achter de fontein werden beelden geprojecteerd van verwoeste kerken en beelden.

‘Bloed van de christelijke martelaren’

Kardinaal Mauro Piacenza, stichtingsvoorzitter van Kerk in Nood (KiN), waarschuwde “het bloed van de christelijke martelaren, dat vanwege menselijk geweld en de zonde in de wereld werd vergoten” niet te vergeten.

Zusters Moeder Teresa en Shahbaz Bhatti

Sprekers herinnerden aan gedode christenen, waaronder de vier in Jemen vermoorde zusters van Moeder Teresa en de in 2011 vermoorde Pakistaanse katholieke minister Shahbaz Bhatti.

Onder de genodigden was ook de Chaldeeuwse bisschop van de Syrische stad Aleppo, mgr. Antoine Audo.

‘De onverschilligheid’

“De systematische manier waarop het recht op godsdienstvrijheid geweld wordt aangedaan, moet een centraal onderdeel zijn van het publieke debat”, zeiden de voorzitter en de directeur van KiN Italië voorafgaand aan de actie, “om te voorkomen dat de onverschilligheid zich nestelt en het daaruit voortvloeiende ondraaglijke lijden wordt bestendigd.”

Christus Verlosser in Rio de Janeiro

De actie in Rome werd gesteund door onder meer de bewegingen Sant’Egidio, Comunione e Liberazione en het Focolare en een aantal katholieke media-organisaties.

De Braziliaanse tak van Kerk in Nood deed in oktober iets soortgelijks. Toen kleurde in Rio de Janeiro het bekende beeld van Christus Verlosser rood. (ACN/KNA)