<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Turkije mengt zich in benoeming Armeense patriarch

KN Redactie 21 maart 2017
image
Foto: Massispost

De Turkse overheid heeft zich krachtig gemengd in de verkiezing van een nieuwe Armeense patriarch van Instanbul.

Vorig jaar werd patriarch Mesrob II Mutafyan (60) door de Armeense synode officieel emeritus verklaard  wegens Alzheimer. Hij had zich al eerder vanwege zijn ziekte teruggetrokken, maar de kerkelijke procedure schrijft een wachttijd van zeven jaar voor.

Marionet van de regering

Zijn functies werden al die jaren waargenomen door aartsbisschop Aram Ateshian van Diyarbakir. Die ontpopte zich het afgelopen jaar steeds meer als een marionet van de Turkse overheid, zelfs waar het gaat om de Armeense genocide.
Vanwege de oplopende spanningen beval het hoofd van de wereldwijde Armeense Kerk snel tot een verzoening te komen en een nieuwe patriarch te kiezen.

Illegaal verklaard

Vorige week ontplofte de kwestie toen ter voorbereiding op de verkiezing een nieuwe waarnemer gekozen werd en de keuze niet op Ateshian viel. Deze stormde volgens aanwezigen de zaal uit om kort daarop terug te keren met een verklaring van de gouverneur van Istanbul. Daarin stond dat de verkiezing illegaal was en dat er wat de Turkse overheid betreft al een nieuwe patriarch is, Ateshian. De verklaring wijst erop dat de kwestie tot sociale onrust zou kunnen leiden en daarom niet wordt getolereerd

Voorbereide actie

De gepasseerde en zwaar bekritiseerde aartsbisschop wordt er nu van verdacht de tekst al op voorhand te hebben verworven voor het geval hij niet gekozen zou worden.
Bronnen spreken over een regelrecht ingrijpen van de Turkse staat in de Armeense Kerk. Die is daardoor op dit ogenblik bestuurlijk grotendeels verlamd. Ondanks grote druk vanuit de Kerk weigert Ateshian de gouverneur te laten weten dat de verkiezing van zijn opponent, Karekin Bekdjian, apostolisch primaat voor Duitsland, volkomen legitiem is verlopen. (KN/AN)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.