fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Tweede verrassingsbezoek binnen 48 uur brengt paus naar ‘Earth Village’

KN Redactie 24 april 2016
image
Paus Franciscus spreekt de aanwezigen in het 'Dorp van de aarde' toe tijdens zijn tweede verrassingsbezoek binnen 48 uur. (Foto: AP)

Paus Franciscus heeft zondag zijn tweede spontane bezoek binnen 48 uur afgelegd. Hij bezocht het door de Focolare-beweging georganiseerde ‘Dorp van de aarde’ in het Park Villa Borghese in Rome.

Zaterdag was de paus verrassend een van de ongeveer 150 biechtvaders op het Sint-Pietersplein. Hij hoorde de biecht van zestien jongens en meisjes die deelnamen aan een jongerenbedevaart in het kader van het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Focolare

De bijeenkomst zondag was door het Focolare georganiseerd naar aanleiding van de vrijdag gehouden internationale ‘Dag van de Aarde’.

‘Jullie doen goed werk’

Franciscus , die op het podium had plaatsgenomen, liet zich door jonge activisten over hun sociale inzet informeren, zoals een project tegen winst gemaakt met speelautomaten en een project ter ondersteuning van gezinnen van gevangenen.

In een korte toespraak loofde de paus hun inzet voor benadeelden: “Jullie doen goed werk. Jullie maken van een woestijn een woud.”

Problemen en conflicten, zo zei Franciscus, lost men niet op door zich af te keren, maar moeten aangepakt worden.

‘God van het geld’ bedreigt menselijkheid

De maatschappij, bekritiseerde hij, ontbreekt het aan openheid en wederzijdse vriendschap.

Vandaag bedreigt de “God van het geld” de menselijkheid en de maatschappelijke samenhang, ging hij verder. Wie betalen kan, gaat het goed, wie dat niet kan, komt vaak in honger, ziekte en uitbuiting terecht.

Het sleutelwoord voor een rechtvaardige samenleving is dus “kostenloosheid”.

Solidariteit

Paus Franciscus riep op tot solidariteit met alle mensen, ongeacht geslacht of religie.

Na ongeveer een uur en een rondgang door de menigte reed de paus terug naar het Vaticaan. Hij werd begeleid door kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin.

‘Vrij is, wie het goede kiest’

Eerder op zondag waarschuwde de paus de deelnemers aan de jongerenbedevaart voor verslaving aan consumeren en een lege drang tot zelfverwerkelijking.

Vrijheid, zei hij in zijn preek tijdens een Mis met tienduizenden jongeren op het Sint-Pietersplein, is niet “altijd dat te kunnen doen, wat mij past. Vrij is, wie het goede kiest, wie dat zoekt, wat God bevalt, ook wanneer het moeizaam is”.

‘Jullie geluk wordt niet verhandeld’

Hij riep op diegenen te wantrouwen die mode en streven naar rijkdom als zin van het leven verkondigen. Ook filmhelden zijn geen voorbeelden, aldus Franciscus.

“Jullie geluk heeft geen prijs en wordt niet verhandeld. Het is geen app, die op de mobiele telefoon gedownload wordt.”

Bij het Regina Coeli aan het eind van de Mis herinnerde de paus aan de katholieke en orthodoxe geestelijken die in Syrië soms al lang in handen van de terroristen zijn. Hij bad voor hen en vroeg de aanwezige jongeren voor hen te bidden. (KNA)