fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Uiterst hartelijke ontmoeting koningspaar en paus

KN Redactie 22 juni 2017
image
Foto: AP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima werden donderdagochtend uiterst hartelijk ontvangen door paus Franciscus. “Uwe Heiligheid, wat een prachtige ontvangst”, waren de eerste woorden van de koning.

Hij sprak ze uit in het Engels, nadat hij even daarvoor al twee keer “goedemorgen” in het Spaans had gezegd. Koningin Máxima, gekleed in het zwart, was zichtbaar ontroerd door de ontmoeting. “Uwe Heiligheid, het is fijn u weer te zien!”, zei ze in het Spaans tegen de Argentijnse paus.

Kinderen

Franciscus ontving het koningspaar zeer hartelijk, bijna liefdevol. En meteen nadat de koning en koningin waren gaan zitten bij zijn bureau, vroeg Franciscus naar hun kinderen. Het eerste staatsbezoek ooit van de Nederlandse koninklijke familie aan een paus verliep absoluut niet formeel.

Het koningspaar werd vergezeld door een delegatie van vijftien mensen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liliane Ploumen. Ook de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel – en neef van Willem-Alexander -, Jaime Bourbon de Parme was erbij.

Tulpen

Willem-Alexander en Máxima arriveerden om 9.55 uur en werden even later ontvangen door de paus. Ze spraken 37 minuten achter gesloten deuren met Franciscus. Waarover, dat heeft het Vaticaan nog niet laten weten, maar zonder twijfel zal het over migratie en milieu zijn gegaan.

Daarna mochten ook de andere gasten binnenkomen en begroette de paus de Nederlandse delegatie. Vervolgens werden er cadeaus uitgewisseld. Het koningspaar gaf de paus witte en gele tulpen. “Deze bloemen gaan normaal gezien met Pasen open, maar ze zullen voor altijd bloeien”, zei de koning. “Het zou voor ons Nederlanders een eer zijn als ze in het Vaticaan geplant worden.”

Cadeaus

De paus overhandigde Willem-Alexander een medaille van Sint Maarten die zijn mantel aanbiedt aan de arme en de boodschap voor de Wereldgebedsdag voor de Vrede. Ook schonk hij het koninklijk paar een kistje met daarin de pauselijke exhortatie Amoris laetitia en de encyclieken Evangelii Gaudium en Laudato sì. “Dank u wel voor deze encycliek”, zei de koningin, daarmee het belang onderstrepend van de gezamenlijke inzet voor het milieu.

De paus leek maar moeilijk afscheid te kunnen nemen van zijn gasten. Het koningspaar bleef nog een paar minuten met hem staan praten bij de deur, iets wat normaal gezien nooit voorkomt bij staatsbezoeken.

Friezenkerk

Eerder die ochtend brachten Willem-Alexander en Máxima een bezoek aan de Friezenkerk, op een steenworp afstand van het Vaticaan. Zij werden er ontvangen door mgr. Hurkmans, rector van de ‘Nederlandse kerk’.

Na het bezoek aan de paus had het koningspaar ook een ontmoeting met Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin. Na afloop daarvan kreeg de koning uit handen van de overste van de jezuïeten, pater Sosa, een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbersstaf overhandigd.

Willem van Oranje

De Spanjaarden kregen deze bevelhebbersstaf in handen na hun overwinning op protestantse Nederlandse opstandelingen bij de slag op de Mookerheide (1574). Het baton wordt bewaard in het Catalaanse jezuïetenklooster Sant Cugat, maar wordt in bruikleen gegeven aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.

Daar is het van april tot en met oktober 2018 te bezichtigen in een expositie over Willem van Oranje. De bevelhebbersstaf keert vervolgens weer terug naar Spanje. (KN)