fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan blaast financiële controle af

KN Redactie 21 april 2016
image
(Foto: Kimberley ccby flickr.com)

Het Vaticaan heeft financiële controle door externe experts onverwacht afgeblazen.

De bekendmaking door het Vaticaanse staatssecretariaat volgt vier maanden na de aankondiging dat accountantskantoor PricewaterhouseCoopers de kerkelijke financiën door zou lichten. Dat onderzoek wordt nu beëindigd.

Financiële schandalen

Op 5 december maakte de Heilige Stoel bekend dat paus het internationaal vermaarde PwC had ingehuurd op advies van het Secretariaat voor de Economie. Dat had daarom gevraagd om de financiën in het Vaticaan transparanter te maken en te laten voldoen aan de internationale standaards. Onderzoek door het secretariaat na een aantal financiële schandalen toonde onder meer aan dat er verschillende geldstromen bestaan, dat toezicht gebrekkig is en dat de waarde van veel onroerend goed te laag is ingeschat.

Financieel expert bedankt

Tegelijkertijd werd bekend dat een beoogde opvolger om de Vaticaanse ‘bank’ IOR te leiden, Antonino D’Anna, voor de eer bedankte. Hij verklaarde zich “ongemakkelijk” te voelen bij de functie vanwege de “complexe situatie”.

Pells ‘tijd voorbij’

Volgens een artikel in het Italiaanse dagblad Italia Oggi betekent het beëindigen van de controle een zware tegenslag voor kardinaal George Pell, prefect van het Secretariaat voor de Economie. Volgens de krant betekent dat “zijn tijd voorbij is, of bijna”.

Angst voor onthullingen

Er zouden krachten aan het werk zijn om zowel de Australische prelaat als de huidige Franse directeur van de IOR te vervangen door Italianen, citeert Italia Oggi bronnen binnen het Vaticaan. “Zij zijn bang dat het onderzoek zaken onthult die ze niet bekend willen hebben en ze zijn bezorgd hun soevereine controle over de Vaticaanse financiën te verliezen”, aldus een bron. Ze willen van kardinaal Pell af, maar het is belangrijk om te beseffen dat er een paus grotendeels om deze zaken is teruggetreden.”

Niet in de boeken

Pell eiste totaal overzicht over de financiële handel en wandel van de verschillende Vaticaanse afdelingen. Een deel daarvan stond niet in de boeken. Het ging daarbij om miljoenen euro’s. Bovendien was er weinig controle. Tot de instelling van het Secretariaat voor de Economie door paus Franciscus berustte het toezicht bij het staatssecretariaat. Dat heeft de financiële doorlichting nu afgebroken.

Onroerend goed

Aanvankelijk had kardinaal Pells bureau toezicht op het onroerend goed van de Heilige Stoel, maar dat werd vorig jaar bij een andere afdeling ondergebracht. (KN/NCR)