<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Vaticaan licht ‘seksuele slavernij nonnen’ toe

KN Redactie 7 februari 2019
image
Foto: CNS Photo/Paul Haring

Het Vaticaan heeft uitspraken van paus Franciscus uitgelegd over vrouwelijke religieuzen die het slachtoffer zijn van “seksuele slavernij”. Hij bedoelde daarmee machtsmisbruik die in enkele gevallen ook tot seksueel misbruik leidde, aldus een toelichting.

Paus Franciscus deed zijn uitspraken tijdens de persconferentie tijdens de terugvlucht vanuit Abu Dhabi naar Rome, afgelopen dinsdag. Hij verwees toen naar paus Benedictus XVI, die “de moed had een vrouwencongregatie te ontbinden die een bepaalde vorm van slavernij van vrouwen kende, zelfs seksuele slavernij, door clerici of de stichter.” Hij gaf antwoord op een vraag naar seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door clerici, waarover L’Osservatore Romano enkele dagen eerder had geschreven.

Manipulatie

“Toen de Heilige Vader, verwijzend naar de ontbinding van een congregatie, sprak van ‘seksuele slavernij’, bedoelde hij ‘manipulatie’, een vorm van machtsmisbruik die zich ook uitte in seksueel misbruik”, aldus woordvoerder Alessandro Gisotti.

Hij benadrukte dat binnen de bewuste congregatie sprake was geweest van seksuele manipulatie, en dat er niet gesproken kan worden van “seksuele slavernij”. Tegenover CBS News zei Gisotti dat het ging over een in 2013 door de paus ontbonden afsplitsing van de contemplatieve tak van de zusters van Saint Jean in Frankrijk.

‘Veilig’

Recent is er ook melding gemaakt over seksueel misbruik van vrouwelijke religieuzen door geestelijken in Afrika en Azië. In Afrika zouden zusters het slachtoffer zijn geworden van priesters die dachten dat ze dan minder kans liepen om aids op te loven.

Verkracht door bisschop

In India is justitieel onderzoek gaande naar misbruik van zusters door hun bisschop. En religieuze heeft bisschop Franco Mulakkal van Jullundur ervan beschuldigd haar tussen 2014 en 2016 dertien keer te hebben verkracht. Ook andere zusters zouden zijn lastiggevallen.

De zuster diende vorig jaar maart een klacht tegen hem in bij kardinaal-aartsbisschop George Alencherry. Toen deze de klacht niet doorgeleidde naar de politie heeft zij zelf aangifte gedaan.

Bisschop Mulakkal is tijdelijk van zijn functies ontheven en werd afgelopen september en verhoord. Hij is weken later op borgtocht vrijgelaten.

Oud probleem

Paus Franciscus zei tijdens de persconferentie dat hij denkt dat het probleem in sommige culturen vaker voorkomt. Maar hij erkende dat er altijd “priesters en ook bisschoppen zijn geweest die dat hebben gedaan. En ik denk dat het misschien nog gebeurt.”

De Kerk “werkt hier al heel lang aan”, waaronder door het schorsen van geestelijken of het opheffen van enkele congregaties die zijn “gecorrumpeerd”. (KN/CNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.