<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan organiseert congres over meteorieten

KN Redactie 11 september 2018
image
Foto: Pixabay

Voor het eerst organiseert het Vaticaan een congres over meteorieten en ander buitenaards gesteente. Een groep van dertig internationale experts zijn deze week bijeen voor een seminar bij de Vaticaanse Sterrenwacht te Castel Gandolfo.

De Vaticaanse Sterrenwacht is een afdeling van de Romeinse Curie die onderzoek doet in de astronomie. De instelling heeft twee onderzoekscentra, waarvan een ligt nabij de pauselijke zomerresidentie Castel Gandolfo.

Behandeling en conservatie

Het congres, dat tussen 10 en 13 september plaatsvindt, staat in het teken van het behoud en de behandeling van meteorieten en buitenaards materiaal. Tijdens de drie dagen zijn dertig experts bijeen die belast zijn met het verzamelen en conserveren van meteorieten. Zij discussiëren onder meer over wat de beste technieken zijn om buitenaards gesteente te beheren en te behouden. De experts vertegenwoordigen 27 wetenschappelijke onderzoeksinstellingen uit de hele wereld, zoals musea en universiteiten.

Zij doen niet alleen onderzoek naar meteorietencollecties, maar buigen zich ook over monsters die genomen zijn tijdens ruimtemissies, zoals het Apollo-programma van de NASA, waarbij gesteente van de maan naar de aarde werd bracht.

‘Eindelijk bijeen’

Jezuïet Robert Macke is een van de organisatoren. Hij is opgetogen dat de Vaticaanse Sterrenwacht een dergelijk evenement mag verwelkomen. De jezuïet is belast met de zorg van de Vaticaanse meteorietencollectie. “Jarenlang hebben meteorietendeskundigen onafhankelijk van elkaar gewerkt, nu zijn wij eindelijk bijeen als een gemeenschap”, aldus Macke.

Oprichting

De Vaticaanse Sterrenwacht werd opgericht toen paus Gregorius XIII in 1582 de gregoriaanse kalender invoerde. Om tot een nieuwe tijdrekening te komen, moest eerste astronomisch onderzoek gedaan worden. Gregorius liet daartoe in de Vaticaanse tuinen de Torre dei Venti (‘Toren van de wind’) neerzetten en nodigde jezuïetenastronomen en -wiskundigen van het Romeins College uit om de hervorming van de kalender voor te bereiden.

Huidige locatie 

Door de tijd heen begon de hemel boven Rome echter steeds feller verlicht te raken, waardoor het heelal niet meer goed bestudeerd kon worden. Daarom besloot paus Pius XI de sterrenwacht in 1935 te verplaatsen naar Castel Gandolfo, de huidige locatie.

De Pauselijke Sterrenwacht heeft een ander onderzoekscentrum in de Amerikaanse staat Arizona en geldt als een van de oudste astronomische instituten ter wereld. (KN/ACI)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.