fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaan vraagt Maduro intrekking nieuw bestuursorgaan

KN Redactie 5 augustus 2017
image
Foto: AP

Het Vaticaan heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro opgeroepen af te zien van de invoering van de Grondwetgevende Vergadering waarvoor afgelopen zondag verkiezingen werden gehouden.

Als eerste maatregel vroeg Maduro het gremium om de onschendbaarheid van de parlementariërs op te heffen zodat de “saboteurs” van de revolutie aangepakt kunnen worden.

‘Hypotheek op de toekomst’

Invoering van de Grondwetgevende Vergadering voedt slechts het “klimaat van spanning en conflict” in plaats van bevordering van verzoening en vrede, aldus het Vaticaans staatssecretariaat vrijdag. Dat legt een zware hypotheek op de toekomst.

Onderhandelingen

Oplossingen voor de problemen dienen via de onderhandelingstafel te worden gevonden. Daarnaast moeten zo snel mogelijk humanitaire corridors worden gecreëerd voor de aanvoer van voedsel en medicijnen, waar een schreeuwend tekort aan is.
Er zijn niet alleen nieuwe verkiezingen nodig, maar ook respect voor het parlement en een onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen.

‘Grote zorgen’

Het Vaticaan maakt zich “grote zorgen” over de radicalisering en de escalatie van de crisis in het land. Paus Franciscus volgt de zaak op de voet en roept alle christenen in de wereld op om voor Venezuela en haar inwoners te bidden. Ten aanzien van het stijgende aantal doden, gewonden en arrestanten roept het Vaticaan alle partijen, en vooral de ordetroepen, op geen geweld te gebruiken. (KN/KNA)