<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kerkjurist: ‘Paus creëert onduidelijkheid’

KN Redactie 26 september 2016
image

Door de bestaande leer over hertrouwd gescheidenen niet te herhalen maar ook niet te herroepen creëert paus Franciscus onduidelijkheid.

Weg open voor strijd

“Ik wil graag weten wat moet gelden. Maar paus Franciscus kiest een heel eigen werkwijze waarbij hij de geldende leer niet herhaalt, maar ook niet herroept”, aldus Bier. Daarmee zet de paus de deur open voor een theologische strijd. “Elke partij kan dan de uitspraken van de paus voor zijn eigen positie aanvoeren. Dit soort onduidelijkheid is echter niet behulpzaam.”

Willekeur

Volgens Bier lijkt het erop dat de paus strenge verboden wil versoepelen. “Maar hij zegt het niet in een kerkrechtelijk bindende vorm. En daarmee kan elke bisschop naar eigen goeddunken nieuwe wegen gaan of helemaal niet.”

Ja of nee?

Een kernvraag in het huidige debat onder theologen en bisschoppen is of paus Franciscus in zijn jongste schrijven Amoris Laetitia de deur open heeft gezet voor hertrouwd gescheidenen om ter communie te kunnen gaan.
In een voetnoot schreef Franciscus dat zij “in bepaalde gevallen” de “hulp van de sacramenten” mogen ontvangen. Dat is in tegenspraak met de geldende traditionele leer, aldus critici.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.