fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticaanse ‘liturgiechef’ roept priesters op de Mis ad orientem te vieren

KN Redactie 27 mei 2016
image
Kardinaal Robert Sarah pleit ervoor dat priesters de Mis ad orientem vieren. (Foto: Wikipedia.org - CCBY François-Régis Salefran)

Kardinaal Robert Sarah, prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst, heeft priesters opgeroepen de Mis ad orientem te vieren, met het gezicht naar het oosten. Dat meldt de Catholic Herald.

In een interview met Famille Chrétienne wijst de Guinese kardinaal erop dat het Tweede Vaticaans Concilie priesters niet verplichtte om de Mis te vieren met het gezicht richting de mensen in de Kerk. Dat was “een mogelijkheid, maar geen verplichting”.

Beantwoorden ‘aan wat de concilievaders wilden’

Tijdens de Liturgie van het Woord moeten de lectoren en de kerkgangers met het gezicht naar elkaar gericht zijn, aldus de kardinaal.

“Maar zodra we het moment bereiken waarop men God aanspreekt – vanaf het offertorium – is het essentieel dat de priester en gelovigen samen naar het oosten kijken. Dat beantwoordt precies aan wat de concilievaders wilden.”

‘Richting de Heer die komt’

Het vaak gehoorde argument dat priesters die ad orientem de Mis vieren, de gelovigen de rug toekeren of zich “tegen hen keren”, wees hij af. Veeleer zijn allen “in dezelfde richting gekeerd: richting de Heer die komt”.

Volgens ‘de letter en de geest’ van Vaticanum II

Ad orientem vieren “is legitiem en neemt de letter en de geest van het Concilie in acht”, zei de kardinaal.

“Als prefect van de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Discipline van de Sacramenten, wil ik eraan herinneren dat het celebreren versus orientem wordt toegestaan door de rubrieken, die de momenten specificeren waarop de celebrant zich naar het volk moet keren. Het is dus niet nodig speciale toestemming te hebben om te celebreren met het gezicht richting de Heer.”

Ad orientem vieren ‘in kathedralen’

De opmerkingen van kardinaal Sarah doen denken aan een artikel van zijn hand dat een jaar geleden in de Vaticaanse krant Osservatore Romano verscheen.

Daarin schreef hij dat het “geheel gepast” is “dat tijdens de boeteritus, het zingen van het Gloria, de oraties en het eucharistisch gebed iedereen, priester en gelovigen, zich samen naar het oosten keren, om hun bedoeling uit te drukken om deel te nemen aan het werk van aanbidding en verlossing dat door Christus is volbracht”.

Hij voegde destijds toe dat het ad orientem vieren van de Mis zou kunnen worden ingevoerd “in kathedralen, waar het liturgisch leven voorbeeldig moet zijn”.

Stilte in de liturgie

Eerder dit jaar benadrukte kardinaal Sarah de rol van stilte in de liturgie. “Uiterlijke stilte is een ascetische oefening van meesterschap in het gebruik van de taal”, schreef hij toen in de Osservatore Romano. (Catholic Herald)