<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vaticanist: celibaat overwogen als thema voor komende synode

KN Redactie 7 oktober 2016
image
Bisschoppen bijeen voor de gezinssynode van 2014. (Foto: AP)

Voor de komende bisschoppensynode is het priestercelibaat als mogelijk thema ter tafel gekomen. Dat schrijft vaticanist Edward Pentin van de National Catholic Register.

Het Vaticaan meldde deze week dat de volgende synode, die in oktober 2018 in Rome wordt gehouden, zich zal buigen over het thema ‘De jongeren, het geloof en de onderscheiding van de roeping’.

‘Voorstel afgestemd’

Er is volgens Pentin gespeculeerd dat de synode in 2018 het priestercelibaat en het gehuwd priesterschap zou willen bespreken.

“Er werd begrepen”, schrijft de vaticanist, “dat dat voorstel werd afgestemd door de meerderheid van de leden van de veertiende Gewone Raad van de Synode van Bisschoppen, het orgaan belast met het opstellen van het thema van de volgende synode.”

Leden Gewone Raad

De veertiende Gewone Raad werd in oktober 2015 benoemd. De leden zijn, meldt Pentin, de kardinalen Christoph Schönborn (Wenen), Wilfrid Napier (Durban), Óscar Rodríguez Maradiaga (Tegucigalpa), Peter Turkson (Congregatie voor de Integrale Menselijke Ontwikkeling), George Pell (Secretariaat voor de Economie), Marc Oeullet (Congregatie voor de Bisschoppen), Oswald Gracias (Moembai), Luis Antonio Tagle (Manila), Vincent Nichols (Westminster) en Robert Sarah (Congregatie voor de Goddelijke Eredienst).

Verdere leden zijn de aartsbisschoppen Charles Chaput (Philadelphia) en Bruno Forte (Chieti-Vasto).

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.