fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vatileaks II: gevangenisstraf voor twee oud-medewerkers Vaticaan

KN Redactie 8 juli 2016
image
Francesca Chaouqui staat na de uitspraak de pers te woord (Foto: AP)

Mgr. Lucio Angel Vallejo Balda en Francesca Chaouqui zijn veroordeeld voor het lekken van geheime Vaticaanse documenten naar Italiaanse journalisten.

De van oorsprong Spaanse priester werd gisteren door de rechtbank in het Vaticaan veroordeeld tot achttien maanden cel. Francesca Chaouqui kreeg een gevangenisstraf van tien maanden opgelegd, die echter is uitgesteld met vijf jaar. Chaouqui, die hoofdverdachte was in de zaak, beviel vorige maand van een zoontje.

Gelekte informatie

De openbaar aanklagers hadden eerder deze week nog gevangenisstraffen van meer dan drie jaar voor Chaouqui en Vallejo Balda geëist. De oud-medewerkers zijn veroordeeld voor het ontvreemden en verspreiden van gevoelige en vertrouwelijke informatie van het Vaticaan toen zij werkten voor een Vaticaanse commissie die onderzoek deed naar de Vaticaanse financiën.

De gelekte documenten van de commissie vormden de basis van twee boeken die de journalisten Emiliano Fittipaldi en Gianluigi Nuzzi vorig jaar november publiceerden. Beide journalisten waren ook door het Vaticaan aangeklaagd.

Persvrijheid

Fittipaldi was eerder al vrijuit gegaan, omdat de openbaar aanklagers het bewijs niet rond kregen. Tegen zijn collega Gianluigi Nuzzi was een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, maar ook hij is nu vrijgesproken. De rechtbank benadrukte bij de uitspraak het recht op vrijheid van meningsuiting en op de persvrijheid.

Tegen Nicola Maio, de assistent van mgr. Vallejo Balda, was een jaar en negen maanden gevangenisstraf geëist. Ook hij werd vrijgesproken.

Reactie Vaticaan

Vaticaans woordvoerder pater Federico Lombardi zei in een reactie op de uitspraak dat die hem ““zeer juist en zeer mild, erg humaan” leek. “Als er een wet is, moet die gerespecteerd worden”, zei hij ook, verwijzend naar de Vaticaanse wet uit 2013 die stelt dat het verspreiden van vertrouwelijke informatie een misdaad is. (KN/VI)