fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Venezuela: bisschop vraagt leger voor mensenrechten te kiezen

KN Redactie 5 augustus 2017
image
Veiligheidstroepen bij het kantoor van de hoofdofficier van justitie. (Foto: AP)

De Venezolaanse bisschop Mario Moronta heeft de nationale garde opgeroepen van zijde te wisselen.

Volgens hem denken de militairen het volk en de democratie te verdedigen. Zij mogen zich echter niet meer tegenover de demonstranten opstellen, aldus Moronta. De bisschop riep de Europese landen op geen wapens meer te leveren aan zijn land.

Nauwelijks steun

De mensen zijn uitgeput en lijden honger. Dat maakt de situatie explosief. De Grondwetgevende Vergadering, die ondanks fel protest uit binnen- en buitenland zaterdag toch aan de slag gegaan is, “is door nog geen vijftien procent van de kiesgerechtigden gekozen”.

Steun in de rug

Kort voor de Grondwetgevende Vergadering aantrad deed het Vaticaan een dringend beroep op president Maduro om van de instelling ervan af te zien. De duidelijke taal van paus Franciscus betekent voor de Venezolaanse bisschoppen een belangrijke steun in de rug. De stellingname van het Vaticaan gaat als een lopend vuurtje door het land en krijgt volgens de bisschop een positieve respons.

Troepen blijven trouw

De nationale garde blijft vooralsnog trouw aan het regime, bleek zaterdag. De eerste maatregel van de Grondwetgevende Vergadering was het ontslag van hoofdofficier van justitie Luisa Ortega, een van de laatste in ambt gebleven tegenstanders van het regime. Veiligheidstroepen omsingelden het kantoor van Ortega, waarna zij onder protest het pand moest verlaten. (KN/KNA)