fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Parolin: ‘Verbittering en onrust’ in het Vaticaan

KN Redactie 2 september 2018
image
Kardinaal staatssecretaris Pietro Parolin (Foto: CNA - Daniel Ibanez)

De paus lijkt rustig te blijven onder de aantijgingen van mgr. Viganò, maar in het Vaticaan heerst onrust en verbittering. Dat zegt Vaticaans staatssecretaris Pietro Parolin.

Parolin deed zijn uitspraken in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. Het was de eerste keer dat de tweede man van het Vaticaan publiekelijk sprak over de verklaring van mgr. Viganò van vorige week.

Rustig

Viganò beweert in een elf pagina’s tellend document dat paus Franciscus al sinds 2013 wist van het wangedrag van de Amerikaanse ex-kardinaal McCarrick Hij vindt dat de paus moet aftreden.

Het document sloeg als “een bom” in in het Vaticaan, zegt Parolin. Ondanks alle beschuldigingen lijkt de paus zelf er rustig onder te blijven, ziet hij ook. Parolin was samen met Franciscus in Ierland en zag hem ook de dagen erna regelmatig.

Pijnlijk

De paus is een grote genade, zegt de kardinaal staatssecretaris. “Ook onder deze omstandigheden die natuurlijk voor veel verbittering en onrust zorgen. Maar hij is in staat om heel sereen te blijven.”

Parolin en Viganò werkten in het verleden nauw samen. Parolin zegt hij de hele kwestie enorm pijnlijk vindt. “Ik hoop dat we allemaal samen zullen werken in de zoektocht naar waarheid en gerechtigheid. Dat is waar we ons op moeten richten en niet op andere dingen.”

Op de vraag of de beweringen van Viganò juist zijn of onterecht, wil Parolin niet “in detail” ingaan. “Ik herhaal wat de paus heeft gezegd: lees de tekst zelf en vel er een eigen oordeel over. De tekst spreekt voor zich.”