<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Verdriet en woede na aanslag Egypte

KN Redactie 30 december 2017
image
Foto: AP

Vele honderden woedende en rouwende koptische gelovigen hebben vrijdagavond acht dodelijke slachtoffers begraven van een aanslag op een kerk.

Bij de uitvaart waren tientallen bisschoppen, priesters en religieuzen aanwezig. De liturgische gebeden werden herhaaldelijk overstemd door kreten van verdriet.

Automatische wapens

De aanslag vond vrijdagmorgen plaats, toen gemaskerde mannen met automatische wapens het vuur openden op kerkgangers. De aanval begon bij een bedrijf van twee koptische broers die beiden werden vermoord. Daarna richtte de aanval zich op de kerk, waar nog zes doden vielen, onder wie drie vrouwen. Twee agenten die probeerden de aanval te verhinderen kwamen eveneens om het leven. Ook raakten vijf mensen ernstig gewond.

Net op tijd

Volgens pater Andraos Azmi, pastoor van de Mar Mina-kerk, hebben de aanvallers eerst de politieagenten gedood die de kerk bewaakten, zoals meestal het geval rond Kerst en oud en nieuw. Door het oponthoud konden de kerkdeuren net op tijd worden gesloten. De kerkgangers die aan de aanval te prooi vielen waren buiten.

Imam riep hulp in

Een andere priester, pater Antonio Daniel, prees de rol van de imam van de moskee tegenover de kerk. Die begon onmiddellijk met zijn luidspreker zijn gelovigen op te roepen de kerk tegen de aanvallers te beschermen. Volgens de priester heeft die actie ertoe bijgedragen dat het aantal slachtoffers beperkt is gebleven.

Herhaaldelijk doelwit

Sinds de revoluties van de zogenaamde Arabische lente in 2011 zijn de koptische christenen in Egypte herhaaldelijk het doelwit geweest van dodelijke aanvallen door de verschillende aanhangers van de politieke islam, zoals de Moslimbroederschap, salafisten, de Islamitische Staat (Daesh) en leden van Wilayet Sinai, de Egyptische tak van Daesh, gelegen op het Sinaï-schiereiland.

Tientallen slachtoffers

Zo trokken enkele dagen voor Kerst zo’n vijfduizend moslimactivisten naar een kleine kerk in de buitenwijken van Gizeh om die te slopen. Ze beschadigden het bedehuis zwaar voor ze door veiligheidstroepen verdreven konden worden.
Bij twee eerdere aanslagen, in mei en op palmzondag, vielen meer dan zeventig doden en tientallen gewonden. (KN/AN)