<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Visionaire rechter’ leert NOS lesje in zaak Baybasin

KN Redactie 28 april 2016
image
Screenshot van de rectificatie op nos.nl.

Op bevel van de rechter kruipt de NOS momenteel op de eigen website diep door het stof.

Zij moet daar haar recente ‘nieuws’ over Baybasin rectificeren. Die berichtgeving vindt “onvoldoende steun in de feiten”, erkent de NOS nu.

Onverantwoord

De NOS heeft haar toegeving zo geformuleerd, dat je zou kunnen denken dat het de staatsomroep alleen maar aan onderzoek heeft ontbroken. Alsof de omstreden berichtgeving met wat extra onderzoek alsnog dichtgetimmerd had kunnen worden. Niets wijst daar echter op. Het in verband brengen van Hüseyin Baybasin met de recente liquidaties van een Turkse Amsterdammer in Istanboel, die tevens hoofdverdachte in het Amsterdamse liquidatieproces is, steunt op niet meer dan één, weinig betrouwbare Turkse bron, een zekere Bayrakdar, die zelf een veroordeelde drugscrimineel is. Dit was ethisch en journalistiek volkomen onverantwoord. Dat schrijft Rudie van Meurs, oud-redacteur van Vrij Nederland, in een analyse van het vonnis op de website van de Bakker Schut Stichting.

Herzieningsverzoek

Hüseyin Baybasin is een Koerdische zakenman en politiek activist die in Nederland levenslang uitzit, wegens onder andere drugshandel en moord. Volgens onafhankelijk onderzoek van prof. Ton Derksen was die veroordeling vrijwel geheel gebaseerd op vanuit Turkije in elkaar gezet bewijsmateriaal, met name gemanipuleerde telefoontaps. Er loopt al vijf jaar lang een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad, waarvoor het uitbrengen van het advies echter steeds weer wordt uitgesteld. De rechter in Utrecht rekent het NOS zwaar aan, dat zij valse informatie over Baybasin in omloop brengt die diens herzieningsverzoek zou kunnen schaden. Ook heeft de NOS geen wederhoor bij de advocaten van Baybasin gepleegd, die daar uiteraard voor beschikbaar waren.

Terechte oorvijg

Van Meurs spreekt van een “visionair” en “uitdagend vonnis”. Hij ziet het als “een vermanende vinger tegen de bulk van politici die al twintig jaar horen en lezen over procedures tegen een gerechtelijke dwaling, maar die daaraan nog nooit één woord besteedde.” Maar het is ook een terechte oorvijg voor de NOS, die er niet alleen in haar berichtgeving, maar ook in de verdediging ervan een potje heeft gemaakt.

Smerig beeld

Hüseyin Baybaşin las in de rechtszaal een verklaring voor waarin hij zei dat hij in 1993 tot de invloedrijke Koerden behoorde die tot vijand van de Turkse staat werden verklaard en geëlimineerd dienden te worden – op de ‘dodenlijst’ kwamen. “Sindsdien hebben de Turken zich ons land toegeëigend en onze rijkdom gestolen”, aldus Baybasin. “Sindsdien worden vreselijke dingen over mij verteld en worden goedkope, vuile, criminele individuen ingezet zoals Bayrakdar om mij zwart te maken. En sindsdien gebruikt de Turkse staat nieuwsorganisaties zoals de NOS om een smerig beeld van mij te schetsen en slaagde zij erin mij zes jaar in het EBI in Vught op te laten sluiten en twintig jaar in de gevangenis te houden. Allemaal op basis van gefabriceerde zaken en vervalst bewijs.”

School voor journalistiek

“Het vonnis is voor de NOS een les in nederigheid”, aldus Van Meurs. ‘De opmerkingen van de rechter over het onprofessionele gedrag van Nederlands grootste met publiek geld betaalde nieuwsorganisatie zijn pijnlijk en schadelijk voor de hele journalistiek. Als een leerling op de school voor journalistiek zulke fouten zou maken als de rechter opsomt, zou die onmiddellijk aangeraden worden een ander metier te kiezen.” (KN/B.S. Stichting)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.