fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Vluchtelingen van de paus: ‘Franciscus heeft ons het leven teruggegeven’

KN Redactie 20 april 2016
image
Hasan, Nour en hun zoontje Riad vlogen zaterdag met de paus vanuit Lesbos mee naar Rome. Het Syrische gezin is daar begonnen aan hun nieuwe leven. (Foto: AP)

De drie vluchtelingengezinnen die de paus zaterdag vanuit Lesbos mee naar Rome nam, zijn daar aan hun nieuwe leven begonnen. “Hij heeft ons gered”

Zaterdag bracht de paus een eendaags bezoek aan het Griekse eiland Lesbos om met eigen ogen het vluchtelingenprobleem te aanschouwen.

Syrische gezinnen

Tot veler verrassing besloot de paus aan het eind van zijn bezoek twaalf vluchtelingen mee te nemen in het pauselijke vliegtuig dat hem terugbracht naar Rome.

Het gaat om drie Syrische moslimgezinnen: Hasan en Nour en hun zoontje, Ramy en Suhila met hun drie kinderen en Osama en Wafa met hun twee kinderen.

‘Menselijke beslissing’

De paus liet tijdens de persconferentie in het vliegtuig weten dat de gezinnen waren uitgekozen omdat al hun papieren op orde waren en ze al op Lesbos waren aangekomen voordat het akkoord tussen Turkije en EU in werking trad.

“Het was geen politieke beslissing, maar uitsluitend een menselijke”, zei de paus.

De gezinnen kwamen zaterdagavond laat aan in Rome en werden ontvangen door de gemeenschap van Sant’Egidion die zorgt voor de eerste opvang.

Welkomstfeest

Op zondagavond was er voor de gezinnen een welkomstfeest in de Romeinse wijk Trastevere. Daarbij waren ook andere Syriërs aanwezig die al in Rome wonen. Zij hadden typisch Syrische gerechten voor hen klaargemaakt.

De gezinnen lieten weten dat ze paus Franciscus zeer dankbaar zijn “voor de kans die hij ons heeft gegeven met zijn ontroerende geste van hoop”.

Gasten van de paus

Ze weten nog niet hoe lang ze bij de gemeenschap van Sant’Egidio zullen blijven. “Wij zijn gasten van Franciscus. Hij heeft ons gered en ons het leven terug gegeven.” Inmiddels hebben ze ook hun eerste les Italiaans achter de rug. (KN/VI/ANSA)