<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: bisschoppelijke kritiek en excuses voor Trump in nasleep van schietpartijen

KN Redactie 9 augustus 2019
image
Een man bidt bij de Walmart in El Paso, waar afgelopen weekend een van de twee aanslagen plaatsvond. Het totale dodental van de twee schietpartijen is inmiddels opgelopen tot 31. Foto: CNS Photo - Callaghan O'Hare, Reuters

In de nasleep van de schietpartijen in Texas en Ohio reageerden enkele Amerikaanse bisschoppen kritisch op president Donald Trump. Een van hen bood naderhand zijn excuses aan voor zijn uitlatingen.

Bisschop Mark Seitz van El Paso noemde het tegenover Crux “gepast” dat Trump maandag de VS opriep om “racisme, onverdraagzaamheid en blank superioriteitsdenken” te veroordelen en de aanvallen omschreef als “kwaad”.

Inmiddels 31 doden

Een van de twee aanvallen vond plaats in El Paso, Texas, de andere in Dayton, Ohio. Het totale dodental van de twee schietpartijen is inmiddels opgelopen tot 31. De schutter in El Paso werd gedreven door afkeer van Latijns-Amerikaanse migranten.

Seitz zei echter ook dat Trump zijn eigen retoriek onder de loep zou moeten nemen. De president zou “zichzelf en het soort retoriek dat bijdraagt aan de haat tegen een hele groep mensen moeten onderzoeken”, aldus de bisschop.

‘Christenen moeten hun taal en gedrag onderzoeken’

Hij bekritiseerde uitingen die “een hele groep mensen” veroordelen. Alle christenen hebben volgens Seitz “de plicht hun taal en gedrag te onderzoeken”.

“Wij moeten allemaal de vraag stellen ‘Hoe communiceer ik? Hoe reageer ik op andere mensen met wie ik het niet eens ben? Val ik hen als persoon aan?”

Felle tweets aan adres Trump

Aartsbisschop Gustavo Garcia-Siller van San Antonio reageerde maandagavond in een serie tweets fel op president Trump. Zo riep hij hem op “haat en racisme te stoppen, te beginnen met uzelf”.

In enkele volgende tweets schreef hij onder meer: “President, stop uw haat. Mensen in de VS verdienen beter”, en: “President, u bent een arme man, een zeer zwakke man. Houd op met mensen te beschadigen. Alstublieft!”

image
Enkele van de inmiddels verwijderde tweets van aartsbisschop Garcia-Siller Screenshot: twitter.com/ABishopGustavo

Dinsdag verwijderde hij de Washington Post de tweets verwijderd en bood hij zijn excuses aan voor het op de korrel nemen van de president. “Ik betreur dat mijn recente tweet-opmerkingen niet op de kwesties maar op een individueel persoon waren gericht”, zei hij volgens die krant in een filmpje op de Facebookpagina van zijn bisdom.

Wel bleef hij erbij dat haatvol taalgebruik en geweld uit de maatschappij moeten worden gebannen.

Complimenten voor bisschop Seitz

Op de twitterfeed van de bisschop staat op 5 augustus nog wel “Racisme leidt tot de dood. Jezus’ woorden en daden tot het leven. Kies!”. Hij herhaalde dat een dag later, vergezeld van een compliment aan bisschop Seitz voor diens leiderschap in de nasleep van de schietpartij.

“Racisme leidt tot de dood. Jezus' woorden en daden tot het leven. Kies!”
- Aartsbisschop Gustavo Garcia-Siller

De voorzitters van drie comités van de Amerikaanse bisschoppenconferentie riepen alle verkozen politici in de VS donderdag in een gezamenlijke verklaring op “leiderschap uit te oefenen in pogingen de wonden te helen” die door de schietpartijen geslagen zijn.

‘Retoriek en ideeën vol haat’

Ze riepen op tot een einde aan retoriek vol haat; volgens velen een oorzaak van vooral de aanslag in Texas. Die toont, stellen de drie bisschoppen, “dat retoriek en ideeën vol haat voor sommigen de motivatie kunnen worden om daden van geweld te begaan”.

“De anti-immigranten, anti-vluchtelingen, antimoslim en antisemitische sentimenten die de afgelopen jaren publiekelijk worden verkondigd in onze samenleving hebben haat aangewakkerd in onze gemeenschappen.

Bronnen: Crux, The Washington Post, Catholic News Service

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.