fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: jaarlijkse noveen voor het leven van start

KN Redactie 23 januari 2017
image
Beeld: usccb.org

In de Verenigde Staten begint vandaag het jaarlijkse pro-life gebedsinitiatief 9 Days for Life.

De gebedsnoveen is een initiatief van de Amerikaanse bisschoppenconferentie om een einde te maken aan abortus.

Gebedsintentie

Deelnemers kunnen zich registreren via de website www.9daysforlife.com en ontvangen vervolgens iedere dag de gebedsintentie van de dag, een reflectie op het thema, een aantal akten van herstel waaruit gekozen kan worden en, voor wie meer wil doen, suggesties voor verdere verdieping.

Roe vs. Wade en March for Life

De noveen omsluit 22 januari, de dag waarop in de Verenigde Staten Roe vs. Wade wordt herdacht. Met dat vonnis legaliseerde het Amerikaans Hooggerechtshof in 1973 abortus.

Ook omsluit het negendaagse gebed de jaarlijkse March for Life in Washington D.C. Die vindt dit jaar op vrijdag 27 januari plaats. Aan de pro-life mars in de Amerikaanse hoofdstad nemen ieder jaar honderdduizenden vaak jonge mensen deel.

De gebedsintentie van maandag 21 januari is “de bekering van alle harten en het einde van abortus”. Van de deelnemers wordt gevraagd dat zij een Onzevader, drie Weesgegroeten en een Eer aan de Vader bidden.

‘Cultuur van het leven’

Daarnaast vragen de bisschoppen dat deelnemers de reflectie lezen en een van de akten van herstel verrichten. Voor de maandag zijn dat: te bidden bij een abortuskliniek of een uur te bidden voor mensen die worstelen met de vraag of ze voor een abortus zullen kiezen; enige tijd te reflecteren op Evangelium Vitae 77; de ‘social media toolkit’ te gebruiken “om op sociale media een cultuur van het leven op te bouwen”.

Evangelium Vitae, ‘Het Evangelie van het leven’, is een encycliek van Sint-Johannes Paulus II uit 1995. Daarin spreekt de Poolse paus onder meer over de “cultuur van het leven” als “de vrucht van de cultuur van waarheid en van liefde”.

#9daysforlife en @USCCB

De Amerikaanse bisschoppen vragen deelnemers die de ‘social media toolkit’ gebruiken om daarbij de hashtag #9DaysforLife te gebruiken en de Amerikaanse bisschoppenconferentie (@USCCB) te taggen.