<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

VS: ‘Jane Roe’, abortusvoorvechtster die katholiek werd, overleden

KN Redactie 20 februari 2017
image
Norma McCorvey in een pro-life-commercial. (Screenshot: Vimeo.com - Virtue Media)

[FILMPJE] De Amerikaanse ‘Jane Roe’, die in 1969 een rechtszaak aanspande die in de VS zou leiden tot het legaliseren van abortus, is zaterdag op 69-jarige leeftijd overleden. Roe, wier echte naam Norma McCorvey was, bekeerde zich op latere leeftijd tot het katholicisme.

McCorvey stierf aan de gevolgen van hartfalen in haar woonplaats Katy, in Texas. In 1969 spande zij onder het pseudoniem ‘Jane Roe’ de rechtszaak aan die uiteindelijk zou leiden tot het beruchte Roe vs. Wade-arrest.

Weg geopend naar legalisering abortus

Hierin oordeelde het Amerikaans Hooggerechtshof in 1973 dat veel van de wettelijke verboden en beperkingen die in deelstaten golden op abortus, ongrondwettig zijn. Het recht op abortus lag volgens het hof besloten in het grondwettelijke recht op privacy.

Door de uitspraak werd de toenmalige abortuswetgeving van verschillende Amerikaanse staten opgeheven en werd de weg geopend naar legalisering en regulering van abortus in de VS. Voor het proces was abortus in dertig Amerikaanse staten illegaal.

Onderwerp van discussie

Het arrest is tot op de dag van vandaag onderwerp van discussie. Zo keerde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence zich onlangs tijdens de March for Life in Washington tegen de uitspraak.

“44 jaar geleden heeft ons Hooggerechtshof zich van het eerste van deze tijdloze idealen afgekeerd”, aldus Pence, “maar vandaag is het leven weer aan de winnende hand in Amerika.”

De vicepresident beloofde dat de regering Trump er alles aan zal doen om Roe vs. Wade tot geschiedenis te maken

Bekering

Norma McCorvey stapte op 21-jarige leeftijd naar twee vrouwelijke advocaten die op die op zoek waren naar vrouwen die ongewenst zwanger waren en abortus wilden plegen.

Zij was op dat moment in verwachting van haar derde kind en kon het naar eigen zeggen niet houden omdat zij alleenstaand en werkloos was. Doordat de rechtszaak verschillende jaren duurde, werd haar kind geboren en stond zij het af ter adoptie.

In de jaren negentig nam McCorvey’s leven een radicale wending: ze bekeerde zich tot het christendom en werd een bezielde pro-life-activiste. In 1998 werd zij katholiek. McCorvey was de laatste jaren zeer actief in de Amerikaanse pro-life-beweging en voerde regelmatig actie om het arrest nietig te laten verklaren.

‘Dat is een baby!’

Op leaderu.com/norma beschreef McCorvey hoe ze een paar weken na haar bekering tot het christendom een poster zag die de ontwikkeling van een foetus liet zien.

“De progressie was zo duidelijk, de ogen zo lief. Alleen al het kijken ernaar deed mijn hart pijn. Ik rende naar buiten en eindelijk begon het me te dagen. ‘Norma’, zei ik tegen mezelf, ‘ze hebben gelijk.’ (…) Ik bleef steeds de afbeelding van die kleine, tien weken oude embryo zien en zei tegen mezelf, dat is een baby! Het was alsof mij de schellen van de ogen vielen en ik ineens de waarheid begreep – dat is een baby!” (KN)

Norma McCorvey in een pro-life-commercial:

Norma (Jane Roe) from VirtueMedia on Vimeo.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.