<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Australische Kerk geeft richtlijnen vrij voor bescherming van minderjarigen

KN Redactie 5 juni 2019
image
Eind 2017 publiceerde de Royal Commission een rapport waaruit bleek dat tienduizenden kinderen en tieners de afgelopen decennia het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in kerkelijke- en overheidsinstellingen in Australië. Foto: Childabuseroyalcommission.gov.au

De Australische katholieke Kerk heeft richtlijnen gepubliceerd die misbruik van minderjarigen tegen moeten gaan.

Met de National Catholic Safeguarding Standards volgt de Australische Kerk de aanbevelingen op van de Royal Commission, die anderhalf jaar geleden onderzoek deed naar misbruik van minderjarigen in het land.

In het laatste hoofdstuk van het rapport werd onder meer geadviseerd om officiële richtlijnen vrij te geven om misbruik door geestelijken tegen te gaan.

‘Meer vertrouwen in aanpak Kerk’

Aartsbisschop Mark Coleridge van Brisbane, voorzitter van de Australische bisschoppenconferentie, zegt dat de richtlijnen het vertrouwen in de aanpak van de Kerk tegen seksueel misbruik door geestelijken moeten vergroten.

Met de normen moet “een cultuur van veiligheid” worden gecreëerd, “vooral voor de jongeren en de kwetsbaren”, aldus Coleridge.

De richtlijnen omvatten toegewijd leiderschap, geïnformeerde kinderen, partnerschap met gezinnen, klachtenbeheer en permanente educatie.

Aanbevelingen voor verschillende instanties

Eind 2017 publiceerde de Royal Commission een omvangrijk rapport. Daaruit bleek dat tienduizenden kinderen en tieners de afgelopen decennia het slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik in kerkelijke- en overheidsinstellingen in Australië.

De Royal Commission deed in het vele tienduizenden pagina’s omvattende rapport 189 aanbevelingen. Naast aanbevelingen voor overheid, onderwijsinstellingen en sportverenigingen waren er ook voor religieuze organisaties en kerkgenootschappen.

Adviezen aan katholieke Kerk

In de 21 adviezen aan de katholieke Kerk werd onder meer aangedrongen op afschaffing van het verplichte celibaat en aanpassing van het biechtgeheim.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.