fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Eijk: ‘Aantal gelovigen daalt, maar kwaliteit wordt beter’

KN Redactie 21 mei 2019
image
Kardinaal Wim Eijk loopt naast de Amerikaanse kardinaal Raymond Burke, tijdens de Mars voor het Leven op zaterdag in Rome. CNS photo/courtesy Marcia per la Vita

Kardinaal Wim Eijk heeft zich recentelijk opnieuw uitgesproken over de situatie van de katholieke Kerk. Volgens de Utrechtse aartsbisschop heerst er nog steeds veel onduidelijkheid onder katholieken als het gaat om de kerkelijke leer.

Onlangs nam Eijk deel aan het Rome Life Forum, een jaarlijkse ontmoeting van de internationale pro-life beweging. Tijdens een toespraak uitte de kardinaal zijn zorgen over de genderideologie, die hij omschreef als een ideologie die “de wereld tegenover het christelijk geloof plaatst”.

Eijk zei vervolgens in gesprek met National Catholic Register dat te midden van de verwarring van de misbruikcrisis in de Kerk, “de Heilige Geest werkzaam is”.

De kardinaal omschreef de huidige tijd als een tijd van loutering voor de Kerk, maar ziet ook lichtpuntjes. “De hoeveelheid gelovigen wordt kleiner, maar de kwaliteit wordt beter”, aldus Eijk, die afgelopen zaterdag ook meeliep in de Mars voor het Leven in Rome.

Helderheid verschaffen

Enkele dagen eerder ging Eijk in gesprek met het Franse L’Homme Nouveau in op zijn opiniebijdrage van vorig jaar, waarin hij paus Franciscus opriep om helderheid te verschaffen over intercommunie. Aanleiding was een voorstel van de Duitse bisschoppenconferentie om in uitzonderingsgevallen lutherse partners van gemengd gehuwden tot de communie toe te laten.

“Na het Duitse ontwerpdocument over de intercommunie en vanwege het expliciete pleidooi van kardinalen ten gunste van het zegenen van homoseksuele relaties, vroeg ik paus Franciscus om duidelijkheid te scheppen, door simpelweg de documenten van de kerkelijke leer in herinnering te brengen”, aldus Eijk.

De kardinaal zegt nog geen reactie van de paus te hebben ontvangen, iets wat hij als betreurenswaardig omschrijft. “Tot op heden is de situatie niet veranderd. Er kwam geen reactie, ten minste niet publiekelijk. Dat betekent dat er nog steeds erg veel onduidelijkheid is onder katholieken omtrent deze zaken.”

Geloofsafval en Amoris Laetitia

In het betreffende opiniestuk, dat ook in het Nederlands verscheen, citeerde Eijk artikel 675 van de Catechismus van de Katholieke Kerk, dat gaat over de geloofsafval binnen de Kerk. “Dit alles bereikte vele mensen en velen zijn begonnen om hierover na te denken. Op deze wijze hoop ik dat steeds meer mensen hun mond durven te openen en duidelijkheid verschaffen”, aldus de kardinaal in L’Homme Nouveau.

Eijk sprak tijdens het interview ook over de controverse rondom de exhortatie Amoris Laetitia. “Op basis van enkele elementen en een voetnoot denken sommigen daaruit af te mogen leiden dat het mogelijk is, dat het toegestaan is”, verwijst hij naar de vraag of hertrouwd gescheiden katholieken de communie kunnen ontvangen.

‘Wat waar is in plaats A, kan niet onjuist zijn in plaats B’

De kardinaal signaleert dat sommige bisschoppenconferenties documenten publiceren waarin ze hier na een traject van begeleiding, toestemming voor gegeven. Vele andere bisschoppenconferenties hebben volgens Eijk helemaal niets geregeld, terwijl weer andere het tegendeel beweren. “Wat waar is in plaats A, kan niet onjuist zijn in plaats B. Dat druist in tegen de beginselen van de filosofie”, aldus de kardinaal.