<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Lichaam van Afrikaanse heilige vergaan door natuurbrand Sicilië

Jonathan Liedl - CNA 1 augustus 2023
image
Het ongeschonden lichaam van Benedictus de Moor voor de brand. Foto: Parochie Santa Maria di Gesù - Facebook

Door een natuurbrand in Sicilië is een kerk in vlammen opgegaan waar het lichaam van de heilige Benedictus de Moor bewaard werd. Van het eerst nog ongeschonden lichaam van deze 16e-eeuwse zoon van Afrikaanse slaven is zo goed als niets meer over.

Door zijn donkere huid en toewijding aan de slaven was Benedictus de Moor (1524-1589) vooral geliefd onder afstammelingen van slaven. Een bericht gedeeld door de parochie van Santa Maria di Gesù laat zien dat het lichaam van de heilige grotendeels is verbrand. Slechts een paar botfragmenten bleven over.

Verzengende hitte

Het lichaam van de zalige Matthew Agrigento, een andere Siciliaanse franciscaan wiens lichaam in de kerk werd bewaard, is ook ernstig beschadigd.

De kerk van Santa Maria di Gesù in de Siciliaanse hoofdstad Palermo vloog op 25 juli in brand nadat een natuurbrand zich langs de hellingen van de Monte Grifone had verspreid. Branden hebben het Italiaanse eiland verschroeid tijdens de verzengende zomerhitte en hebben aan minstens drie mensen het leven gekost.

Bedevaartsoord

Op video’s op sociale media zijn vlammen te zien die uit de ramen op de tweede verdieping van de 15e-eeuwse kerk sloegen. Deze kerk is een bedevaartsoord voor veel Latijns-Amerikanen met een bijzondere devotie tot Benedictus de Moor.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Op foto’s die de parochie deelde is te zien hoe het interieur van de kerk zwartgeblakerd is en hoe het houten dak volledig is weggebrand. Religieuze kunstwerken, zoals de Madonna di Legno, werden ook vernietigd.

Bezoek van president

“De tragedie die de kerk van Santa Maria di Gesù in Palermo trof, heeft in een paar uur de culturele, historische en devotionele herinnering van een van de belangrijkste religieuze plaatsen in Italië doen verdwijnen”, vertelde Ludovico Gippetto, de voorzitter van een Siciliaanse kunstvereniging, aan een lokale nieuwssite.

image
De kerk in Palermo voor de brand. Foto: CNA - Kiev.Victor/Shutterstock

Om het belang van de kerk en de heilige Benedictus de Moor aan te geven, bezocht de president van Italië, Sergio Mattarella, de rampplek op 28 juli. Benedictus de Moor is medepatroon van Sicilië, waar vijf miljoen mensen wonen, voornamelijk katholieken.

Inzameling

De brand beschadigde ook het klooster van de Minderbroeders van Sicilië, dat verbonden is met de kerk. De broeders hebben een inzamelingsactie georganiseerd om de reparatie van beide gebouwen te betalen.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“De schade is enorm en we zijn letterlijk de kerk kwijt”, vertelde broeder Vincenzo Bruccoleri aan journalisten. “Maar aan de andere kant zijn we blij dat er niemand gewond is geraakt.”

Beschimpt om zijn huidskleur

Benedictus de Moor werd in 1526 geboren in de Siciliaanse stad San Fratello. Hij was de zoon van tot slaaf gemaakte Afrikanen en kreeg zijn vrijheid bij zijn geboorte. Hij werd bekend als ‘de Moor’, een verwijzing naar zijn donkere huid, want ‘moro’ betekent ‘donker’ in het Italiaans. Benedictus werd beschimpt om zijn huidskleur, maar kreeg respect voor zijn geduldige verdraagzaamheid tegenover onrecht.

image
Beeld van Benedictus de Moor in Venezuela. Foto: Rjcastillo - Wikimedia Commons

Nadat hij enige tijd als lid van een onafhankelijke kluizenaarsgemeenschap had geleefd, trad hij toe tot de orde van de minderbroeders en werd hij novicenmeester in het franciscaanse klooster in Palermo. Hoewel analfabeet en nooit priester gewijd, werd Benedictus zeer gewaardeerd om zijn geestelijke inzicht, zijn liefdadigheid en zijn gave van genezing. Hij stierf in 1589 op 65-jarige leeftijd.

Benedictus de Moor werd heilig verklaard in 1807. Hij is de patroon van Afrikaanse missies en Afro-Amerikanen.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.