<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus benoemt nieuwe patriarch van Lissabon

Hannah Brockhaus - CNA 11 augustus 2023
image
Rui Manuel Sousa Valério. Foto: Vatican News - Patriarchaat Lissabon

Slechts enkele dagen na de afsluiting van de Wereldjongerendagen in Lissabon heeft paus Franciscus een nieuwe patriarch benoemd in de Portugese hoofdstad: Rui Manuel Sousa Valério.

De paus aanvaardde op 10 augustus ook het ontslag van kardinaal-patriarch Manuel Clemente, die het patriarchaat sinds mei 2013 leidde. Clemente werd vorige maand 75 jaar.

Gestudeerd in Leuven

Valério (58), een pater montfortaan, is sinds eind 2018 bisschop van het Militaire Ordinariaat van Portugal. Hij werd geboren in Ourém, in het bisdom Leira-Fátima, en studeerde in Rome en in Leuven.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De benoeming komt slechts enkele dagen nadat het patriarchaat van Lissabon honderdduizenden jonge katholieken ontving voor de viering van de WJD van 1 tot 6 augustus, waar Franciscus ook bij aanwezig was.

Niet de gedoodverfde kandidaat

De terugtredende patriarch Clemente celebreerde de openingsmis, terwijl hulpbisschop van Lissabon Américo Aguiar toezicht hield op de organisatie van het grote internationale evenement.

image
Kardinaal Clemente was hoofdcelebrant van de WJD-openingsmis op 1 augustus. Foto: OSV News - Bob Roller

Aguiar, die op 30 september van paus Franciscus de kardinaalshoed ontvangt, werd beschouwd als een potentiële kandidaat voor het leiderschap van het historische patriarchaat.

1,5 miljoen katholieken

Het patriarchaat van Lissabon, met wortels die teruggaan tot de vierde eeuw, bediende in 2020 bijna 1,5 miljoen katholieken – 89% van de bevolking van het gebied.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.