fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Paus: ‘De vlam die Jezus in Teresa aanstak blijft schijnen in deze wereld’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 16 april 2021
image
Detail van een schilderij van Teresa van Avila door José de Ribera. Foto: Museo del Prado - Wikipedia

Paus Franciscus prijst de heilige Teresa van Ávila in een brief die de vijftig jaar markeert sinds de 16e-eeuwse Spaanse mysticus werd uitgeroepen tot de eerste vrouwelijke kerkleraar. Hij noemt haar een voorbeeld van moed en geestelijk moederschap.

“Ondanks de vijf eeuwen die ons scheiden van haar aardse bestaan, blijft de vlam die Jezus in Teresa aanstak, schijnen in deze wereld”, schrijft de paus in een brief aan bisschop José María Gil Tamayo van Ávila.

De brief werd voorgelezen bij de openingsmis van een internationaal congres over de heilige Teresa in het Spaanse Ávila deze week.

‘Een uitzonderlijke vrouw ’

Op 27 september 1970 verklaarde paus Paulus VI de heilige Teresa tot kerkleraar. Hiermee werd het belang van haar geschriften en leringen erkend. Paulus VI omschreef haar als “een uitzonderlijke vrouw”.

Paus Franciscus prijst nu “haar moed, haar intelligentie en haar vasthoudendheid waarmee ze een gevoeligheid voor het mooie en een geestelijk moederschap verenigde jegens al degenen die haar werk benaderden.” Ook zei hij dat ze een voorbeeld is “van de buitengewone rol die vrouwen door de geschiedenis heen in de kerk en de samenleving hebben gespeeld.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Na de heilige Teresa zijn nog drie andere vrouwelijke heiligen tot kerkleraar uitgeroepen: de heilige Catharina van Siena, de heilige Theresia van Lisieux en de heilige Hildegard van Bingen.

Voor iedereen toegankelijk

In zijn brief zegt paus Franciscus dat de heilige Teresa van Ávila “tot ons blijft spreken via haar geschriften en haar boodschap is voor iedereen toegankelijk. Voor degenen die de roeping tot religieus leven voelen en voor al diegenen die vooruitgang willen boeken op het pad van zuivering van alle wereldsgezindheid, wat leidt tot eenwording met God.”

“Haar als vriend, metgezel en gids te hebben tijdens onze aardse pelgrimstocht geeft de ziel veiligheid en vrede”, voegde hij eraan toe.

Opmerkelijke visioenen

Hij eindigde zijn boodschap door alle gelovigen aan te moedigen om zich te blijven verdiepen in haar boodschap en leringen.

De heilige Teresa werd geboren in 1515 in de Castiliaanse stad Ávila. Tegen haar veertigste verjaardag ervoer ze opmerkelijke visioenen die van God leken te komen. Ze schreef in een autobiografie over deze ervaringen. Ze stierf in 1582. Op 22 maart 1622 werd ze heilig verklaard

(Bronnen: Vatican News en Catholic News Agency)