fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Wereldkerk

Volgende WJD in Lissabon

KN Redactie 28 januari 2019
image
Foto: Alessandro Bianchi, Reuters

De volgende editie van de Wereldjongerendagen zal in 2022 in het Portugese Lissabon plaatsvinden. Dat maakte kardinaal Kevin Farrell bekend tijdens de slotmis van de WJD in Panama-stad op zondag.

Farell is prefect van het dicasterie voor Leken, Gezin en Leven, dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de WJD.  Bij het horen van de locatie van het volgende jongerenevenement, barstte groot gejuich los van Portugese pelgrims die de Mis bijwoonden. Paus Franciscus begroette de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa, die speciaal was overgevlogen om bij de viering aanwezig te zijn.

‘Het heden van God’

Tijdens de homilie moedigde paus Franciscus de jongeren aan om zich in te zetten voor een betere toekomst. “Jullie, beste jongeren, zijn niet de toekomst, maar het heden van God. Hij nodigt jullie uit en roept jullie in jullie gemeenschappen en steden om uit te gaan en jullie grootouders, ouders op te zoeken. Om samen met hen de droom te verwezenlijken dat de Heer voor jullie heeft gedroomd”, aldus Franciscus.

De paus verwees naar de Evangelielezing van zondag. “Het verkondigen van de Blijde Boodschap over Gods belofte om gevangenen en onderdrukten vrij te laten, was een belangrijk moment in Jezus’ leven”, zei Franciscus.

‘Hygiënisch verzegelde toekomst’

De paus waarschuwde dat jongeren het risico lopen “hun missie, roeping en levens” te beschouwen als iets voor de verre toekomst, als “iets wat niets te maken heeft met het heden”. Anderzijds kunnen volwassenen het risico lopen om “een hygiënisch verzegelde toekomst te bedenken, zonder gevolgen, waar alles veilig is, zeker en goed verzekerd”.

“De Heer en zijn missie zijn niet een ‘ondertussen’ in ons leven, iets tijdelijks”, vervolgde Franciscus. “Ze zijn ons leven. Wil je jouw liefde uitdragen op praktische wijze? Laat jouw ‘ja’ dan een poort blijven zijn voor de Heilige Geest, die ons een nieuw Pinksteren voor de wereld en voor de Kerk geeft”. (CNS)