fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Wordt de nalatenschap van mgr. Léonard opgeruimd?

KN Redactie 1 mei 2016
image
Belgicatho, 'een Belgisch katholiek blog ter reïnformatie, aangeboden door leken' (screenshot)

Wat hangt de Broederschap van de H. Apostelen en daarmee ook de Katelijnekerk in Brussel boven het hoofd?

Dat vragen kringen van behoudende katholieken zich af. De oorzaak is “een lek in het hart van de bisschoppenconferentie”, dat stelt althans de website Belgicatho, “een Belgisch katholiek blog ter reïnformatie, aangeboden door leken” – een niet-officiële site dus, die de alarmklok luidt.

Wijdingen in vooruitzicht

De bisdomraad van Mechelen-Brussel zou besloten hebben een eind te maken aan het experiment van de Fraternité des Saints-Apôtres (Broederschap van de H. Apostelen), die de stichter, oud-aartsbisschop André-Joseph Léonard, na aan het hart ligt. Hij zag er, in tegenstelling tot zijn collega’s in de Belgische bisschoppenconferentie, een mooie manier in om priesterroepingen weer op gang te brengen met al drie wijdingen in het vooruitzicht. Tegelijk zou de opheffing ook definitief een regeling inhouden voor de Katalijnekerk aan de Vismarkt.

Geen besluit genomen

Dat meldt La Libre Belgique. Tegenover die krant heeft Tommy Scholtes sj bevestigd wat hij eerder al op Facebook tegen Belgicatho had gezegd: “De geruchten hebben betrekking op een besluit dat op 22 april 2016 door de bisdomraad van de aartsbisschop genomen is, maar de aartsbisschop ontkent die formeel, legt de woordvoerder van de bisschoppen uit. De Fraternité des Saints-Apôtres kwam niet voor de agenda van de vergadering van de bisdomraad en er is ook niet over gesproken. Er is geen enkel besluit genomen in dit dossier.” De woordvoerder van aartsbisschop De Kesel onderschrijft dit.

Volle zondagsmissen

Mgr. Léonard zal half mei terugkomen naar België om zijn verhuizing af te ronden naar het heiligdom van Laus, dichtbij Gap in Frankrijk. Dan zal hij vanzelf zijn oude collega’s opnieuw ontmoeten en actuele zaken aansnijden. Vanuit de Katalijnekerk wordt behoedzaam gereageerd op de ontkenning van het aartsbisdom. Gehoopt wordt dat men daar rekening houdt met de realiteit van de parochie die volgens La Libre Belgique volle zondagsmissen heeft.

Open voor gesprek

“Wij willen een transparante dialoog aangaan, die zo breed mogelijk mag zijn, omdat we vernemen dat er een bezinning gaande op deze twee dossiers. Daarom nodigen we bisschoppen, priesters, gelovigen, burgers, en wijkinstanties uit om zich zelf een idee te komen vormen van het leven van de parochie en het apostolaat van de priesters van de Broederschap van de H. Apostelen”, aldus de parochie. “Het spreekt vanzelf dat wij openstaan voor het gesprek met onze bisschoppen om elke noodzakelijke verbetering te bespreken.” (KN/La Libre Belgique)