<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zaligverklaring voor vermoorde priester Hamel?

KN Redactie 15 augustus 2016
image
Foto van priester Jacques Hamels tijdens diens uitvaartplechtigheid (Foto: AP)

De onlangs door IS-terroristen vermoorde Franse priester Jacques Hamel wordt mogelijk zalig verklaard.

Met de dood voor ogen

Lebrun sprak zich uit tijdens een interview, waarin hij een parallel trok met de in 2010 zaligverklaarde Poolse priestermartelaar Jerzy Popieluszko die in 1984 door de Poolse geheime dienst was vermoord.

Normaal is voor een zaligverklaring een erkend wonder nodig, maar niet in geval van een martelaar omdat die “in het aangezicht van de dood de trouw in het geloof” hebben bewezen.

‘Ga weg satan!’

De 85-jarige priester Jacques Hamel werd eind juli terwijl hij de Heilige Mis opdroeg door twee IS-aanhangers aangevallen en met een mes afgeslacht. Zijn laatste woorden luidden “ga weg satan!”

Beide daders werden later door de politie doodgeschoten.

Voorbeeld en voorspreker

Bij een zaligverklaring stelt de katholieke Kerk door het oordeel van de paus vast dat een overleden persoon het geloof voorbeeldig geleefd heeft en Christus op bijzondere wijze is nagevolgd. Daaruit volgt de officiële aanbeveling deze persoon als voorbeeld en als voorspreker bij Christus aan te roepen. (KN/KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.