fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zeventien martelaren onder communisme in Laos zalig verklaard

KN Redactie 21 december 2016
image
De H. Hartkathedraal in Vientiane, Laos. (foto: Wikipedia)

Zeventien katholieke martelaren van uiteenlopende nationaliteit zijn zalig gesproken in Laos.

Het is het eerste gebaar van die aard voor slachtoffers van communistische regimes in Zuidoost-Azië. Alle zeventien stierven door toedoen van communisten tussen 1954 en 1970, voordat Laos in 1975 onder de volledige controle kwam van de maoïstische beweging Pathet Lao.

Handjevol priesters

“De katholieke Kerk in Laos is erg klein, nederig, bijna verborgen; haar verhaal is niet bekend”, zegt Roland Jacques, vice-postulator van de zaak van deze martelaren. “Geplant met het zweet en bloed van drie generaties missionarissen als zij is, kan zij vandaag alleen op eigen kracht vertrouwen, ondersteund door een handjevol priesters uit Vietnam of Thailand. Dit laat zien hoezeer deze gebeurtenis uniek was, ongehoord van voor dit kleine land en zeer jonge Kerk.”

Namens de paus

De Franse priester doelt hiermee op de Mis voor de zaligverklaring in de H. Hart-kathedraal van Vientiane. Deze werd bijgewoond namens de paus door de Filipijnse kardinaal Orlando Quevedo, en door 15 bisschoppen en 150 priesters, meestal uit naburige landen afkomstig, en 6000 gelovigen. Slechts 1 procent van het overwegend boeddhistische Laos is katholiek. (KN/Catholic Herald)