fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Zuid-Afrikaanse kardinaal: jongerensynode te eurocentrisch

KN Redactie 13 oktober 2018
image
Kardinaal Wilfrid Napier van Durban, Zuid-Afrika. (Foto: CNS)

De prominente Zuid-Afrikaanse kardinaal Wilfrid Napier van Durban, die deelneemt aan de Jongerensynode in het Vaticaan, is van mening dat het werkdocument van de synode te “eurocentrisch” is.

Volgens hem houdt de huidige versie van het werkdocument te weinig rekening met de situatie van jongeren in Afrika en andere delen van de wereld.

Massamigratie vanuit Afrika

Hoewel Napier het proces van de synode tot dusver heeft geprezen, noemde hij een aantal thema’s waarvan hij en zijn collega-Afrikaanse bisschoppen vinden dat deze in het slotdocument naar voren moeten komen.
Zo houdt het werkdocument onvoldoende rekening met de impact van massamigratie vanuit Afrika naar andere landen.Vanwege de exploitatie van natuurlijke hulpbronnen en het milieu, vertrekken jongeren uit Afrika.

Kinderarbeid

“Degenen die van het land zouden hebben geleefd, zijn nu niet in staat om dat te doen”, dus ze migreren, zei hij, vanwege het effect van ontbossing en agressieve mijnbouwtechnieken. Hij veroordeelde ook de economische omstandigheden die leiden tot kinderarbeid in Afrika. (CNA)