fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Benedictus XVI reageert op kritiek misbruik-essay: “God wordt in de theologie aan de kant geschoven”

Sanne Gerrits 29 augustus 2019
image
Archiefbeeld: Emeritus paus Benedictus XVI bij een consistorie in 2014. (Foto: CNS photo/Paul Haring)

Emeritus paus Benedictus XVI heeft gereageerd op de kritiek die hij ontving op zijn essay over de misbruikcrisis. Het feit dat God nauwelijks wordt genoemd bewijst juist zijn punt, zegt hij.

“Zover ik kan zien, wordt God in de meeste reacties niet genoemd.” Dat is “precies het punt wat ik wilde benadrukken” als het hoofdprobleem, schreef hij in een korte brief aan Herder Korrespondenz volgens KNA, een Duitse katholieke persdienst.

Seksuele revolutie

In april publiceerde de emeritus-paus een verzameling van wat hij noemde “enkele notities” omtrent de misbruikcrisis in Klerusblatt, een Duitstalig katholiek magazine voor Beierse geestelijken.

Het essay beschreef de schok van de seksuele revolutie en daar onafhankelijk van, het instorten van de moraaltheologie in de jaren ’60. Daarna stelde hij een reactie voor de Kerk voor: het erkennen dat “alleen het volgen van en de liefde voor onze Heer Jezus Christus kan de weg wijzen.”

Felle kritiek

Vooral in Duitsland is scherp gereageerd op het artikel. Het belangrijkste punt van kritiek is dat Benedictus de seksuele revolutie de schuld lijkt te geven van het misbruik, terwijl dit vaak al voor de jaren ’60 plaatsvond.

In de nieuwe brief zegt paus Benedictus dat hij bij de meeste reacties op zijn tekst de bereidheid mist, mee te gaan in zijn bewering dat misbruik te maken heeft met de afwezigheid van geloof en sterke moraal.

Als voorbeeld nam hij een kritische reactie van geschiedenisprofessor Birgit Aschmann, gepubliceerd in het juli-nummer van Herder Korrespondenz.

God naar de zijlijn

“In het vier pagina lange antwoord van mevrouw Aschmann, komt het Woord van God, mijn centrale punt, niet éénmaal voor”, schreef de emeritus-paus.

Zulke reacties maken volgens Benedictus “de ernst van de situatie duidelijk: het woord ‘God’ wordt zelfs in de theologie naar de zijlijn geschoven.”

(Bronnen: CNS/CNA)