<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Curie publiceert jaarcijfers: ‘Vaticaan moet glazen huis zijn’

KN Redactie 1 oktober 2020
image
Juan Guerrero, prefect van het Secretariaat voor de Economie Foto: CNS photo - Sociëteit van Jezus

Het Vaticaanse Secretariaat voor de Economie heeft vandaag de jaarcijfers van 2019 voor de Romeinse curie gepubliceerd.

Daaruit blijkt dat de Heilige Stoel in 2019 een tekort had van 11 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan het tekort van 75 miljoen euro in het jaar ervoor. Volgens het secretariaat is dat “grotendeels toe te schrijven aan het effect van het herstel van de aandelenkoersen in 2019”.

Inkomsten en uitgaven

De inkomsten van de Curie bedroegen in 2019 307 miljoen euro – behalve uit beleggingen zijn die onder meer afkomstig uit commerciële activiteiten (zoals bezoeken aan de catacomben en boekverkoop), dienstverlening en donaties van bisdommen en gelovigen.

De totale uitgaven bedroegen 318 miljoen euro. Ongeveer 21 % daarvan ging naar vermogensbeheer, 14 % ging naar diensten en administratie. De overige 65 % werd besteed aan de wereldwijde missie van de Kerk: de buitenlandse diplomatie via nuntiaturen, communicatie via radio, tv en internet.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Kleine economie

De prefect van het departement, de jezuïet Juan Guerrero, zegt in een gesprek met een van die mediakanalen – Vatican News – dat de Heilige Stoel maar een kleine economische entiteit is, onvergelijkbaar met andere landen en regio’s.

Het netto vermogen van de Heilige Stoel – waar deze jaarcijfers betrekking op hebben – bedraagt 2,4 miljard. Het totale vermogen van het Vaticaan – waar daarnaast ook onder andere de IOR (de Vaticaanse bank), het bestuur van de staat Vaticaanstad en de ‘Pieterspenning’-collecte vallen; niet meegenomen in deze jaarcijfers – is volgens Guerrero ongeveer 4 miljard.

Roep om transparantie

Wel benadrukt Guerrero dat de roep om meer transparantie over de Vaticaanse financiën volkomen terecht is. “De economie van de Heilige Stoel zou een glazen huis moeten zijn”, aldus de prefect.

De publicatie van de jaarcijfers komt een week na het aftreden van kardinaal Angelo Becciu uit de Romeinse curie vanwege vermeende financiële wanpraktijken. Ook valt de publicatie samen met een inspectie ter plaatse door Moneyval, de waakhond van de Raad van Europa tegen het witwassen van geld.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

APSA onder de loep

Bij eerdere inspecties in 2011, 2012 en 2017, prees Moneyval de inspanningen van respectievelijk paus Benedictus en paus Franciscus om de Vaticaanse financiën transparanter te maken, maar waarschuwde tegelijk dat het Vaticaan nog altijd te weinig optrad tegen mogelijke fraude en belastingontduiking.

Bij de inspectie die gisteren begon en twee weken zal duren, zal waarschijnlijk worden gekeken naar de rol van de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel (APSA), die fungeert als schatkist van de Heilige Stoel.

Centralisatie

In 2018 vroeg paus Franciscus om alle investeringen van het Vaticaan te centraliseren onder het beheer van de APSA. Volgens Guerrero vordert dat project “beetje bij beetje”.

(Bronnen: Vatican News, CNA, CNS)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.