<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Geestelijke familie Het Werk krijgt Vaticaanse goedkeuring

KN Redactie 8 augustus 2023
image
Eucharistische aanbidding staat centraal in het gemeenschapsleven van de van origine Belgische beweging Het Werk. Foto: Amor Santo - Cathopic

De in België gestarte geestelijke beweging ‘Het Werk’ heeft van het Vaticaan definitieve goedkeuring van haar constituties gekregen.

In 2001 werd Het Werk al door paus Johannes Paulus II erkend als ‘familie van gewijd leven’. De goedkeuring van de constituties door het Dicasterie voor Instituten van Gewijd Leven en voor Gemeenschappen van Apostolisch Leven geldt als een definitief Vaticaans fiat voor de beweging.

In 12 landen actief

Het Werk werd in 1938 gesticht door Moeder Julia Verhaeghe (1910-1997) uit het West-Vlaamse Geluwe. De eerste gemeenschapshuizen ontstonden eind jaren 40 in Sint-Niklaas en Brussel. Inmiddels heeft de beweging naar eigen zeggen huizen in 12 verschillende landen – gemeenschappen van zusters, priesters en leken.

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Het hoofdkwartier bevindt zich sinds 1983 in een klooster in het Oostenrijkse Bregenz. Eucharistische aanbidding is een centraal onderdeel van het gebedsleven van de gemeenschap.

Pauselijke visitatie na misbruikklacht

In 2013 werd de gemeenschap onderworpen aan een pauselijke visitatie nadat een prominent lid was beschuldigd van seksueel misbruik. Na een jarenlang proces werd de geestelijke in kwestie door de hoogste Vaticaanse rechtbank vrijgesproken van de beschuldigingen. Maar de visitatie leidde wel tot een herziening van de constituties, die in 2019 ter goedkeuring werden voorgelegd aan de Heilige Stoel.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.