fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Paus viert Driekoningen: ‘Christus’ licht verspreidt zich door verkondiging’

KN Redactie 6 januari 2021
image
De paus tijdens de Mis ter gelegenheid van het feest van de Openbaring des Heren. Foto: CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus vierde vandaag in het Vaticaan het hoogfeest van de Openbaring van de Heer, dat in Italië valt op 6 januari. Tijdens het angelusgebed sprak hij over het belang van de evangelisatie. “Het licht van Christus verspreidt zich door de aankondiging, het woord en het getuigenis.”

De paus stond onder meer stil bij de huidige situatie rondom de coronacrisis, die hij koppelde aan de eerste lezing van de woensdagliturgie, uit de profeet Jesaja.

‘Gods licht is krachtiger dan duisternis’

“Duisternis bedekt de aarde, dikke mist omhult de volkeren”, aldus Franciscus. “In dit kader kondigt de profeet het licht aan: het licht dat door God aan Jeruzalem werd gegeven en bestemd is om het pad van alle volkeren te verlichten. Het is een visioen dat het hart opent, de adem verruimt en tot de hoop uitnodigt.”

“Natuurlijk is duisternis aanwezig in ieders leven en in de geschiedenis van de mensheid”, vervolgde de paus, “maar Gods licht is krachtiger.” Dit licht is volgens de paus bestemd voor alle mensen.

‘Verkondiging van het Evangelie’

Franciscus stond ook stil bij het belang van de evangelisatie. “Hoe verspreidt het licht van Christus zich overal en altijd? Het heeft zijn eigen verspreidingsmethode. Het doet dit niet door de krachtige middelen van de keizerrijken van deze wereld, die altijd proberen de heerschappij over haar te grijpen. Nee, het licht van Christus verspreidt zich door de verkondiging van het Evangelie.”

Drie momenten uit Jezus’ leven

Tijdens hef feest van de Openbaring van de Heer, of wat officiëler, Epifanie, viert de Kerk drie belangrijke momenten uit Jezus’ leven: de aanbidding door de wijzen uit het Oosten, zijn doopsel en zijn eerste wonder tijdens de bruiloft van Kana.

Het feest staat op 6 januari op de liturgische kalender, maar wordt in Nederland normaliter op de zondag tussen 2 en 8 januari gevierd; dit jaar op 3 januari.

Geen doop in Sixtijnse Kapel

De Vaticaanse persdienst heeft overigens bekend gemaakt dat de paus dit jaar geen baby’s zal dopen in de Sixtijnse Kapel. Dit vindt traditiegetrouw plaats op het feest van de Doop van de Heer, dat dit jaar in het komend weekend valt.

Volgens het Vaticaan is het op dit moment gezien de coronasituatie beter dat de doopsels plaatsvinden in de parochies van de ouders van de kinderen.

https://www.kn.nl/abonnementen/