fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Vaticaan

Redactie Vaticaans vrouwenblad stapt op

KN Redactie 26 maart 2019
image
Lucetta Scaraffia, oprichter van Women Church World (Foto: Medol/Wikimedia Commons)

De voltallige vrouwelijke redactie van het Vaticaanse maandblad Women Church World heeft aangekondigd op te stappen vanwege een “klimaat van wantrouwen” binnen de Romeinse Curie. Dat meldt persbureau AP.

De aankondiging wordt gedaan in de komende editie van de glossy die als maandelijkse bijlage van de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano wordt uitgegeven. “Wij gooien de handdoek in de ring vanwege een klimaat van wantrouwen en steeds verder gaande buitensluiting”, zo schrijft hoofdredacteur en oprichter Lucetta Scaraffia in de redactionele verklaring, die als open brief aan paus Franciscus is opgesteld.

Scaraffia stelt dat de redactionele onafhankelijkheid van het blad de laatste tijd steeds verder onder druk kwam te staan, en dat er vanuit de redactie van L’Osservatore werd gestuurd op een andere redactionele koers. “Ze keren terug naar de praktijk van het selecteren van vrouwen die gehoorzaamheid garanderen”, aldus Scaraffia. “Ze keren terug naar klerikale zelfingenomenheid en geven de ‘parresia’ (de ruimte om vrijuit te spreken) op die paus Franciscus zo vaak bepleit.”

Spraakmakend artikel

Historica en journaliste Lucetta Scaraffia geldt als een van de meest invloedrijke vrouwen in het Vaticaan. Ze lanceerde het blad Women Church World in 2012 en bouwde het uit tot een onafhankelijk medium voor en door vrouwen, met edities in Italië, Frankrijk, Spanje en Latijns-Amerika. In februari publiceerde het blad nog een spraakmakend artikel over misbruik van nonnen. Of de tegenwerking ook verband houdt met die publicatie is niet bekend.

Het Vaticaan heeft nog niet officieel gereageerd op de verklaring van Scaraffia. Ook is nog onduidelijk wat het vertrek van de voltallige redactie betekent voor het voortbestaan van het tijdschrift.