<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Samenleving

Paus roept op tot respect en gelijkheid voor vrouwen in gebedsintentie voor april

Emma Koevoets 3 april 2024
image
De paus tijdens de Mis op Witte Donderdag op 28 maart 2024 in de vrouwengevangenis aan de rand van Rome. Foto: CNS - Vatican Media

Paus Franciscus maakt zijn gebedsintentie voor de maand april 2024 bekend en roept iedereen op om te bidden voor de positie van vrouwen wereldwijd.

In zijn gebedsvideo voor april uit de paus zijn bezorgdheid over gevallen van genderongelijkheid wereldwijd. Hij dringt erop aan dat vrouwen gerespecteerd moeten worden en dat hun rechten wereldwijd gewaarborgd moeten worden.

De video voor april, gepubliceerd door het Worldwide Prayer Network van de paus, is op dinsdag vrijgegeven op de sociale media van het Vaticaan.

Discriminatie

“Helaas worden vrouwen in veel delen van de wereld nog steeds behandeld als overbodige ballast waar we het snelst vanaf moeten”, zegt hij in de video:

Paus Franciscus wijst op voorbeelden van discriminerende wetten die nog steeds van kracht zijn in sommige landen, zoals verplichte kledingvoorschriften, belemmeringen voor voortgezet onderwijs en het weigeren van hulp bij het vinden van werk.

Hij benadrukt ook dat genitale verminking nog steeds voorkomt in veel landen, een praktijk die hij regelmatig veroordeeld heeft.

‘Vooruitgang boeken’

Hoewel er op veel plekken op de wereld theoretisch overeenstemming bestaat dat mannen en vrouwen dezelfde waardigheid bezitten, waarschuwt de paus dat dit in de praktijk vaak niet het geval is.

“Het is essentieel dat we de waardigheid en fundamentele rechten van vrouwen respecteren, anders zal onze samenleving geen vooruitgang boeken,” zegt hij.

Hij bidt dat de waardigheid en waarde van vrouwen in elke cultuur erkend zullen worden en dat er een einde komt aan de discriminatie waarmee ze in verschillende delen van de wereld te maken hebben.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

De paus en zijn adviseurs evalueren momenteel ook de rol van vrouwen in de Kerk en onderzoeken hoe ze beter geïntegreerd kunnen worden in het leven en de diensten van de Kerk, vooral op het gebied van leiderschap en besluitvorming.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.